3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Pistacjowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Sernik Pistacjowy

  • 250 g Ciastka oreo
  • 50 g masło
  • 1000 g Twaróg sernikowy z wiaderka
  • 250 g pasta pistacjowa, niesolona
  • 135 g Smietanka 36%
  • 250 g Cukier puder
  • 5 jajek
  • 50 g maka ziemniaczana
  • 100 g biała czekolada
  • 70 g śmietana 30%
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
  • 6
    11h 15min
    Czas całkowity 10h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    SPÓD OREO
  1. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 150stopni C góra - dół. Do naczynia miksujacego dodać ciasta oreo oraz masło, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
  2. MASA SEROWA
  3. Do naczynia miksującego dodać twaróg sernikowy podzielony na kawałki, pastę pistacjową, śmietankę 36%, cukier drobny, mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy 1 min30s/obr. 4 w trakcie dodając po jednym jajku przez otwór w naczyniu miksującym. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Sernik piec przez około 1 godz. (do momentu ścięcia się powierzchni sernika). Po tym czasie zostawić sernik w piekarniu przy uchylonych drzwiczkach na min. 2 godz. do całkowitego ostudzenia. Następnie odstawić sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. GANACHE PISTACJOWY
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać białą czekoladę, śmietankę 30% oraz 2 płaskie łyzki pasty pistacjowej. Podgrzewać 4min/70 stopni/Obroty wsteczne/obr. 1. Powstałą polewą polać sernik i ponownie schłodzić w lodówce min. 2 godz. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sernik można udekorować płatkami róż i malinami. Pasta pistacjowa powinna być bez żadnych dodatków niesolona. Sernik pieczemy do momentu ścięcia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy