3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

48 porcja/porcje/porcji

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła w małych kawałkach w temp.pokojowej
  • 15 g cukru
  • 2 jajka
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. W miseczce przygotowuję rozczyn: drożdże + cukier + śmietana - mieszam i odstawiam na 20 min. do wyrośnięcia.

    W tym czasie w TM5 przygotowuję pozostałe składniki ciasta: odmierzam mąkę, następnie odmierzam masło i cukier - 2min. Obroty wsteczne 2.

    Następnie dodaję jajka i rozczyn - 3 min. Ciasto

    Ciasto daję do miski oprószonej maką i na 10 min do lodówki.

    Po tym czsie wyjmuję ciasto,na blacie oprószonym mąką tworzę wałek z ciasta i dzielę go na 6 równych kawałków.

    Każdy kawałek wałkuję na koło i dzielę jak pizzę na 8 trójkątów,na brzegu każdego trójkąta daję pasek marmolady i zwijam zaczynając od tej właśnie strony.Robię tak z całym ciastem...

    Układam rogaliki na blasze na papierze do pieczenia,smaruję jajkiem i posypuję sezamem(opcja).

    Piekarnik grzejemy- termoobieg + dół na 170 stopni,wkładamy blachę i pieczemy na złoty kolor-ok.13-20 min(różnica wynika z różnorodności piekarników).

    SMACZNEGO!!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

ROGALIKI MOŻNA PO UPIECZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM ,BĄDŻ WYKONAĆ LUKIER I POLAĆ JE,PYCHA!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy