Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Ciastka owisane Karoliny
- 100 g mąki pszennej, (może być orkiszowa)
- 250 g otrębów owsianych, (mogą być pszenne lub orkiszowe)
- 250 g ziaren słonecznika, oraz siemeina lnianego, sezamu, pokrojonych orzechów
- 170 g masła, niesolonego, pokrojonego w kawałki
- 130 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 0,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, (można zamienić na 0,5 łyżeczki sody)
- 0,5 płaskich łyżeczek cynamonu, mielonego
- 1 szczypty soli, drobnej
-
6
13min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Masło utrzeć z cukrem 2 min/ob 2,5. W połowie ucierania dodać jajko. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli, mieszać 10sek/ob 5. Do masy dodać ziarna, otręby owsiane i posiekane orzechy. Z powstałej masy uformować 30 kulek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z funkcja termoobiegu w temperaturze 170 st. przez ok 5 min. Po tym czasie wyłączyć termoobieg i włączyć program "góra-dół" na 3-4 minuty. Spody ciastek powinny być zarumienione.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Czas pieczenia zalezy od indywidualnych cech piekarnika.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz