3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

AMARETTINI z konfiturą malinową


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

  • 400 g cukru
  • 3 białka jajek
  • 300 g migdałów ze skórką
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 krople olejku migdałowego do ciast
  • 50 g konfitury malinowej, wykonanej w TM
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Zemleć 20 s/obr 10, wysypać na płaski talerz.

    2. Zemleć migdały - czas 4 s/obr 6. Dodać białka, 300 g cukru, miód i olejek migdałowy. Wyrobić ciasto (a w zasadzie masę) 1 minuta/obr. 2. Masę wyjąć, przełożyć do innego naczynia (miski), włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

    3. Z tak przygotowanej masy nabrać łyżeczką małą porcję i zagnieść kulkę wielkości wiśni. Każdą kulkę obtoczyć w przygotowanym cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując spore odstępy (ciastka będą rosnąć).

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatuty 175 st. C. 

    5. Konfiturę z malin nałożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem. W każdym ciastku trzonkiem łyżeczki zrobić wgłębienie, do którego należy wcisnąć małą porcję konfitury.

    6. Blachy z ciastkami wkładać po kolei do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu pozostawić ciastka przez chwile na blasze, a następnie zdjąć je razem z papierem i odstawić do wystudzenia.

    7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Uwaga. Masa jest dość rzadka. Wkładamy do zamrażarki, aby łatwiej formować kulki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo słodkie - ja dałam

    Zgłoszony przez gabik31 na sierpnia 28, 2015 at 23:50.

    bardzo słodkie - ja dałam 300gr cukru, ale to i tak za dużo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne! polecam!

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 17, 2014 at 12:12.

    bardzo smaczne! polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście taka konfitura też

    Zgłoszony przez rozalika na grudnia 16, 2014 at 11:10.

    Oczywiście taka konfitura też się nada. Ciasteczka są dość słodkie i ten kleks konfitury trochę je orzeźwia. Może to być konfitura z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z pigwy. 

    Konfiturę malinową możesz sama przygotować w thermomixie, szukaj w moich przepisach. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ten przepis smakowicie

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 16, 2014 at 01:43.

    Brzmi ten przepis smakowicie tmrc_emoticons.-) moze jeszcze w tym roku uda mi sie je zrobic. Chociaż na święta mam juz 5 rodzajów ciasteczek... A czy eksperymentowalas juz moze z innymi konfiturami w tych ciastkach, poniewaz bie posiadam konfitury malinowej mam za to z czerwonej porzeczki - dała by radę? tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze