3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasteczka CRANBERRY NOEL


Wydrukuj:
4

Składniki

70 kawałek/kawałki/kawałków

Świąteczne ciasteczka CRANBERRY NOEL

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów pecan, grubo posiekanych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 375 g mąki pszennej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 110 g drobnego cukru, lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżki mleka
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścic miskę. Odważyć do niej mąkę
  2. Do Blokada naczynia miksującego włożyć masło i cukier, cukier waniliowy, mleko i sól, zmiksować do otrzymania jasnej puszystej masy: czas 5 min/obr. poz 4.
  3. Bez ustawiania czasu włączyć obroty poz. 4. Przez otwór w pokrywie wsypywać po kopiatej łyżce mąki, pod koniec pomagając sobie kopystką (u mnie zajęło to 6 minut). Zdjąć pokrywę naczynia, dodać żurawinę i orzechy, wymieszać kopystką.
  4. Wyjąć ciasto z Blokada naczynia miksującego, uformować dwa wałki długości około 30 cm, każdy wałek obtoczyć w wiórkach kokosowych i zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny (a najlepiej zostawić w lodówce na noc).
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C (grzałka góra-dół), blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem kroić plasterki o grubości ok 4-5 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec w dwóch partiach po około 12-15 minut do zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com pani Doroty Świątkowskiej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dobry wieczór....

    Zgłoszony przez rozalika na grudnia 26, 2016 at 20:35.

    Dobry wieczór.

    Jak wpisywałam były wszystkie (coś się działo z przepisownią). Uzupełniłam składniki wg kolejności, a po zapisaniu i tak jest "misz masz". Ale są przynajmniej wszystkie. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ktoś tu zapomniał o podaniu wszystkich...

    Zgłoszony przez mika_ik na grudnia 14, 2016 at 22:29.

    ktoś tu zapomniał o podaniu wszystkich składników do tych ciasteczek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,...

    Zgłoszony przez Vail na grudnia 14, 2016 at 20:46.

    Witam,

    czy jest szansa na uzupełnienie składników?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze