3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PALUSZKI KASZACZKI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • sól gruboziarnista
  • 20 g kaszy manny, ok.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 MT ciepłej wody
  • 30 g masła
  • 70 g oleju
  • 30 g drożdży
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 300 g kaszy gryczanej
  • sezam.
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.

    2. Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrabiać 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    3. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować gruby wałek. Obtoczyć go kaszą manną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godziny, pod przykryciem.

    4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 części i każdą znich rozwałkować ok. 0,5 cm. Wycinać radełkiem lub ostrym nożem długie paski szerokości ok. 2 cm. Następnie posypać solą gruboziarnistą i sezamem, po czym skręcać w spiralki i układać na blaszkach wyłożonych papierem.

    5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min./temp. 200°C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dobre, choć najlepsze świeże.

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 10, 2015 at 18:24.

    Dobre, choć najlepsze świeże. Nazajutrz stają się dość twarde. Ale to mój pierwszy wypiek z mąk kaszowych, więc może następne będą bardziej udane. A może takie mają być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetne te paluszki Ja

    Zgłoszony przez AnulaI na grudnia 30, 2014 at 22:55.

    świetne te paluszki tmrc_emoticons.) Ja zrobiłam oprócz soli i sezamu kilka z ostrą papryką i z kminkiem. Wyszły super !

    Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • paluszki wyśmienite polecam

    Zgłoszony przez ilonaw na października 30, 2013 at 19:11.

    paluszki wyśmienite polecam tmrc_emoticons.) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paluszki jako przekąska,

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 30, 2013 at 13:02.

    Paluszki jako przekąska, świetne też do zupy krem. Smaczne, niskokaloryczne i zdrowe tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="Big Smile" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam paluszki,muszę je

    Zgłoszony przez evula2 na października 30, 2013 at 10:58.

    uwielbiam paluszki,muszę je zrobić tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam paluszki,muszę je

    Zgłoszony przez evula2 na października 30, 2013 at 10:58.

    uwielbiam paluszki,muszę je zrobić tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jako przekąskę wypróbuje te

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 19, 2013 at 07:31.

    jako przekąskę wypróbuje te paluszki tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paluszki są wyśmienite.

    Zgłoszony przez BarbaraS na lipca 16, 2011 at 13:03.

    Paluszki są wyśmienite. Naprawdę warto je upiec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne !!!

    Zgłoszony przez bozenabartnicka na stycznia 31, 2011 at 17:30.

    Fantastyczne !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez gosiak3811 na stycznia 22, 2011 at 21:17.

    tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • paluszki super uzależniają 

    Zgłoszony przez woka na stycznia 15, 2011 at 21:28.

    paluszki super tmrc_emoticons.) uzależniają 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne! Palce lizać! Coś

    Zgłoszony przez j.truszkiewicz@interia.pl na stycznia 11, 2011 at 15:46.

    Rewelacyjne! Palce lizać! Coś smacznego!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne jadłam, POLECAM !

    Zgłoszony przez mery303 na grudnia 13, 2010 at 21:01.

    Przepyszne jadłam, POLECAM ! ! !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszą nieżle smakowac z

    Zgłoszony przez kasienkab01 na grudnia 10, 2010 at 22:37.

    muszą nieżle smakowac z barszczykiem,napewno upiekę je w najbliższym czasie Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdjęcie konieczne! 

    Zgłoszony przez Pippi na grudnia 10, 2010 at 21:34.

    Zdjęcie konieczne!  Pliizzzz.    I do konkursu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekamy na zdjęcie

    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 10, 2010 at 09:40.

    Czekamy na zdjęcie tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze