Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
- 150 g masła
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- farsz:
- sól
- 2 jajka
- 150 g masła
- 300 g mak, i pszennej
- ciasto:
- sól, pieprz
-
6
20min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić -czas 1 min,obr.poz.6.Wyjąć i umieścić na 1 godz. w lodówce.
Cebule rozdrobnić -czas 5 s,obr.poz.5,podsmażyć na patelni dodając 70g masła .
Rozdrobnić pieczarki -czas 4s,obr.poz.4 ,dołożyć na patelnię i jeszcze podsmażać 10 min.
W między czasie kapustę ugotować w naczyniu z dodatkiem 500 ml wody -czas 20min, temp. Varoma, obr.poz.2. Odlać wodę , kapustę rozdrobnić -czas 4s,obr.poz.4. , dodać resztę masła oraz usmażoną cebulę z pieczarkami i przyprawy. Zasmażać w naczyniu jeszcze 8-10 min.Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Obie części rozwałkować w kształcie prostokąta -wielkość zależna od wielkości formy do pieczenia.
Na jednej części położyć farsz i uformować kształt ryby.Przykryć drugim płatem ciasta. Skleić boki , ładnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wykrawać małym kieliszkiem kółeczka na łuski, oko, uformować ogon i płetwy. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem i upiec ok. 20 min, temp 220 stopni.
Upieczoną rybę wyjąć na półmisek przyozdobić natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Ta potrawa jest od kilku lat ozdobą stołu wigilijnego w moim domu. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzI hope the fish was tasty. Adapt the recipe to...
I hope the fish was tasty. Adapt the recipe to your personal preferences. What would the value of life be if nothing was ever changed, especially in the kitchen?
blob opera
Cieszę się ,ze "rybka"
Cieszę się ,ze "rybka" smakowała. Proszę do woli modyfikować przepis według swojego gustu . Cóż warte byłoby życie bez wszelkich modyfikacji, a zwłaszcza w kuchni! Pozdrawiam serdecznie
Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i
Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i robi ogromne wrażenie na gościach, tylko moim zdaniem jest w niej za dużo masła. Jest za bardzo "maślana" w smaku Wystarczy 2 x 50 g Ciasto bardzo elastyczne, powoduje wyjątkowo łatwe uformowanie ryby Polecam
pomysł rewelacyjny
pomysł rewelacyjny
Przepyszna:D,pozdrawiam
Przepyszna,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Ten kulebiak przygotowuję na
Ten kulebiak przygotowuję na każde święta.Robi furorę wśród znajomych.Dziękuję za przepis.
To jest NAŁADNIEJSZA i
To jest NAŁADNIEJSZA i NAJSMACZNIEJSZA dekoracja świątecznego stołu." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Wspaniałe oryginalne danie !!
Wspaniałe oryginalne danie !! naprawdę polecam !
Małgosiu ta "ryba" odkąd ją
Małgosiu ta "ryba" odkąd ją zobaczyłam , jest tradycją na naszym Bożonarodzeniowym stole - wspaniała
Ania ze Szczecina
Ryba wygląda rewelacyjnie a
Ryba wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. REWELACJA ! ! !
Lidka A.
Lidka Abramowicz
świetny przepis do "rybki"
świetny przepis do "rybki" sosik (np czosnkowy, pomidowowy) i palce lizać
Ładna rybka i widzę,ze łatwo
Ładna rybka i widzę,ze łatwo ją zrobić Muszę wypróbować.Dodaję do ulubionych
I ja znalazlam ten przepis,
I ja znalazlam ten przepis, efekt super
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
wygląda super, prawdziwa
wygląda super, prawdziwa ozdoba, gratuluję i pozdrawiam!
Dziękuje za przepis i
Dziękuje za przepis i komentarze Rybka wygląda super, warto popracować a efekt jest wspaniały Pozdrawiam
Ryba smaczna,danie bardzo
Ryba smaczna,danie bardzo efektowne wszystkim bardzo się podobało
barbara
Ryba super,wszystkim smakuje i wszyscy się zachwycają.
Oczywiscie - w takiej- tak
Oczywiscie - w takiej- tak jest poprawnie.
Danie to było niedawno
Danie to było niedawno ozdobą przyjecia urodzinowego w moim domu. Gście byli zachwyceni wyglądem dania, chociaż nie wygladało ono tak jak na zdjęciu- mimo,że sie starałam. W smaku również rewelacja!!!. 6 z plusem za pomysł -banalna kapusta z grzybami wtakiej otoczce. Brawo!!!
Zrobiłam,smakowało wszyskim
Zrobiłam,smakowało wszyskim domownikom,nawet bardzo wybrednym. Polecam ....
przepis pyszny i z wyglądu a
przepis pyszny i z wyglądu a przede wszystkim w smaku - polecam. .
przepis tej "ryby bez ryby"
przepis tej "ryby bez ryby" jest rewelacyjny ,wygląda smakowicie ze aż ślinka leci....już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje.Pomysł znakomity napewno w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis na rodzinne spotkanie.....
Dziunia
próbowałam, wygląda bardzo
próbowałam, wygląda bardzo efektownie. smakuje pysznie na ciepło i na zimno
ewuś
prosty, a smaczny przepis!
prosty, a smaczny przepis! polecam wszystkim : )
Rewlacyjny pomysł , który
Rewlacyjny pomysł , który bardzo ozdabia świateczny stół. Warto poświęcić czas bo efekt jest wspaniały.Polecam !!!!!Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje !!!!
Bardzo fajny przepis,
Bardzo fajny przepis, wykorzystam go na wielkanoc.