Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Łosoś
- 1000 g łosoś, filet ze skórą, grubsza część
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 1-2 łyżeczki białego pieprzu, grubo mielony
- 2 pęczków kopru
-
6
48h 0min
Czas całkowity 48h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
5
Przygotowanie
- Filet z łososia podziel na dwie równe części
- Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi obydwa filety, następnie na filetach rozłóż koper i filety złóż ze sobą, tak aby skóra była na zewnątrz, a koper w środku pomiedzy filetami
- Tak przygotowane filety włóż do foliowej torebki (strunówki z IKEA), szczelnie zamknij i włóż do lodówki na min. 48 godzin
Filet należy obracać dwa razy w ciągu dnia (rano, wieczór).
Po wyciągnięciu usuń koper, a nożem resztki białego pieprzu.
Pokrój w cieńkie plastry i serwuj z sosem hovmastarsas (gravlaxsas) dostępny w sklepach IKEA, mozna go podać również ze śmietana z odrobina chrzanu
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzamiast cukru polecam miód
zamiast cukru polecam miód
Lamka