Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Farsz do jajek
- 1 szczypta pieperzu
- 50 g kiełków, (dowolne dobrze komponujące się z jajkiem)
- 1 łyzka majonezu, (najlepiej przygotowanego samodzielnie)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, (równieżmożesz przygotować go samodzielnie)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- + dodatki do dekoracji, (rzodkiewka, kiełki itp.)
- 6 jajek kurzych
- 1 szcypta soli
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlej 400ml wody (w temp. pokojowej) . Umieść w nim koszyczek z jajkami. Ugotuj na twardo. (czas 13-14 minut, temp. Varoma, obroty 1). Po ugotowaniu jajka umieść w zimnej wodzie aby wystygły. Obierz je, przetnij równo ostrym nożem na połówki wzdłuż i wyjmij żółtka.
Żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu miksującym. Załóż motylek. Dodaj kolejne składniki: sól, pieprz, majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny. (ucieramy na jednolitą masę - czas ok. 30sek obroty 3,5). Na koniec dodajemy posiekane kiełki i mieszamy z farszem. Tak przygotowaną pastą wypełniamy połówki jajek (w miejsce wybranego żółtka).
Ugotuj jajka ...
Dekoracja jajek
Przygotowanie farszu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# do przygotowania tej przystawki możesz zaprosić dzieci, doskonała zabawa i za razem możliwość własnego udekorowania jajek. Dziecko gdy samo udekoruje jajka chętniej je później zje. Posiłek pełen witamin i mikroelementów dzieki sporej dawce kiełków.
# Kiełki możesz przygotować samodzielnie w domu, hodowla jest tania i zajmuje nie więcej niż 2 minuty dziennie a dostarcza doskonałą porcję "super jedzenia"Sprawdź na www.kielkismaku.pl
# Tak przygotowana przystawka to nie tylko bomba witaminowa ale również doskonała dekoracja. Spójrz na zdjecia czyż nie pięknie prezentuje się na stole?
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne, dziękuję za miłą
Przepyszne, dziękuję za miłą i pyszną inspirację
smaczne, zrobiłam ostatnio na
smaczne, zrobiłam ostatnio na urodziny na kolację i zniknęły jako pierwsze.
Potwierdzam jajeczka
Potwierdzam jajeczka rewelacja na każdą okazję Pozdrawiam
Tak, Grażynko :) Bo dobre
Tak, Grażynko Bo dobre jajka nie są złe Zawsze sprawdzają się na stole jako przekąska, niezależnie czy to Wielkanoc, czy inna okazja...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Dziękuję Sławku za przepis,
Dziękuję Sławku za przepis, właśnie "nastawiłam" ziarna na kiełki Jajka faszerowane będą na świątecznym śniadaniu