Składniki
- 600 g mąki
- 320 g wody, (letnia)
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g drożdży
- 10 g cukru
- 10 g soli
-
6
27min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu "Blokada naczynia miksującego" (jeżeli ktoś lubi można dodać zioła tj. bazylia, oregano względnie zioła prowansalskie) i ustawiamy "Ciasto" ok. 3 min.
2. Ciasto pozostawiamy w naczyniu (wlot przykrywamy miarką) do wyrośnięcia tzn. do czasu aż miarka zostanie "uniesiona" - trwa to ok.40-60 min.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie równe części i lekko rozwałkowujemy4. Ciasto przekładamy na wysmarowaną wcześniej tłuszczem dużą blaszkę (standartowo będącej na wyposażeniu każdej kuchenki) i równo rozkładamy palcami.
5. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy przygotowany wg. własnego uznania (pomiodory+sól+zioła) lub też gotowy np. Pudliszki i dowolne składniki: wędliny, kukurydza, cebulka, pieczarki, oliwki, ser itp.
6. Piec w nagrzanym do 220 st.C przez ok.10-12 min.
Przepis ten dostałam od mojej włoskiej przyjaciółki.
Jest to najpyszniejsze ciasto na pizzę, które w pełni zaspokoiło moje wymagania dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i życzę sukcesów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbiniek0: Ja robiłem ostatnio tak, jak wyżej i...
biniek0: Ja robiłem ostatnio tak, jak wyżej i wyszła super jak zwykle 😊
Na suchych drożdżach też wychodzi.
Czemu ktoś zmienił ten przepis? W poprzednim...
Czemu ktoś zmienił ten przepis? W poprzednim było zeby najpierw przygotować drozdze z woda i cukrem a teraz jest zeby wszysto wrzucić jednoczesnie. Czy drożdźe dobrze sie wymieszają? I bedzie taka super pizza jak wcześniej?
Dzisiaj znowu u nas była ta pizza. Jest super
Dzisiaj znowu u nas była ta pizza. Jest super
To ciasto jest rewelacyjne. Takie miękusie ,palce...
To ciasto jest rewelacyjne. Takie miękusie ,palce lizać!🙂
Moja druga pizza z TM, pierwsza byla wedlug...
Moja druga pizza z TM, pierwsza byla wedlug cookido, ta byla druga, jest o niebo lepsza. Wprowadzilam drobne zmiany zasugerowane tu w komentarzach , a mianowicie : "Prawidlowy przepis ma o 10gr wiecej wody w temp pokojowej i 15gr drozdzy, 50 jest za duzo mozna zmniejszyc do 2 lub 2,5 min. Najczesciej sie uzywa rozmarynu albo oregano, i rzecz najwazniejsza to wkladac do naczynia skladniki wg kolejnosci: woda-olej-cukier-drozdze-maka-sòl. Najpierw skladniki plynne, cukier blisko drozdzy, a daleko od soli, na koncu skladniki suche " pychaaaaa
pycha
pycha
Przepis rewelacja pizza wyszła pychaaa
Przepis rewelacja pizza wyszła pychaaa
Super przepis! Ciasto zawsze udane i przepyszne ...
Super przepis! Ciasto zawsze udane i przepyszne Cebularze też wychodzą rewelacyjne )
Najlepsze ciasto ze
Najlepsze ciasto ze wszystkich które robiłam, u mnie 2 pizze z tej ilości
A ja zrobiłam z mąką razową i
A ja zrobiłam z mąką razową i też dobrze smakowała
A na wierzch to co miałam w lodówce, a chciałam uchronić przed zepsuciem
przepis godny polecenia
do Sasia:Po
do Sasia:Po upieczeniu,ponieważ podczas pieczenia szynka wysycha szybko gdyż jest bardzo cienka ale oczywiście można zapiec wszystko razem..w tym przypadku bym ją wrzucila dopiero 5 min przed końcem pieczenia ..ale to już jak kto woli
Próbowałam różnych przepisów
Próbowałam różnych przepisów na pizze, ale ten jest dla mojej rodziny najlepszy Polecam
do pichcidelko prosze
do pichcidelko
prosze powiedz dlaczego szynke sie daje po upieczeniu?
Pizza w wydaniu tego ciasta
Pizza w wydaniu tego ciasta wyszła rewelacyjnie!Użyłam mąki pszennej tortowej (dla tych informacja, którym to ciasto nie wyszło). Pizzę zrobiłam z szynką parmenską,pieczarkami,mozzarellą, sosem pomidorowym i rukolą -PYCHA!Oczywiście szynkę i rukolę nakładamy na pizzę dopiero po upieczeniu pizzy
Pizza super! Ja robię ten
Pizza super! Ja robię ten przepis rownież z mąka pełnoziarnistą i jest b.smaczna
pizza jest cudowna! Warto
pizza jest cudowna! Warto zainwestować dodatkową chwilę na własny sos pomidorowy - w mojej wersji pomidory plus zioła, ząbek czosnku i szczypta ostra papryki.
Bardzo dziękuję za miłe
Bardzo dziękuję za miłe komentarze - chociaż szczerze mówiąc nalężą się mojej przyjaciółce (na pewno jej przekażę ... ucieszy się
Co się tyczy zamrażania ciasta, spokojnie można... ja sama często korzystam z tego ułatwienia i nie narzekam ...choć zapewne najlepsze jest świeże Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych
super ciasto!
super ciasto!
przepis super, ja zrobiłam z
przepis super, ja zrobiłam z połowy składników.
Mąka pół na pół pszenna z orkiszową i też wyszło Polecam!!
Dziękuję za ten przepis- jest
Dziękuję za ten przepis- jest przepyszny, pizza znika w ciągu 1 wieczoru Robiłam 2. raz, teraz drugą część ciasta zamroziłam. I mam pytanie: Jeśli będę chciała wykorzystać zamrożone ciasto, to wystarczy, że je odmrożę i mogę układać dodatki i do piekarnika? Nigdy nie robiłam potraw z zamrożonego ciasta, a jeśli patent się sprawdzi to chętnie zamrożę też ciasto na bułeczki i drożdżówki
Rozpowszechniam przepis na to
Rozpowszechniam przepis na to ciasto takze osobom nie oosiadajacym TM - zawsze wychodzi dziekuje
Pizza pyszna , robiłam już
Pizza pyszna , robiłam już kilka razy , pyszne cienkie i chrupiące ciasto . Dzięki za przepis.
chyba dobry przepis :]
chyba dobry przepis :]
dominika76 napisał: Pizza
ja mroze to ciasto trzymam tez w lodówce i nic sie z nim nie dzieje!
Przepis super, robiłam
Przepis super, robiłam wielokrotnie i zawsze wychodzi innego ciasta już nie robie, bo to dla mnie jest idealne
Pizza pysza , ale mam
Pizza pysza , ale mam pytanko, czy można przechowywać zrobione ciasto na następny dzień. Jeśli tak, to czy lodówce czy nie??. Proszę o piolną odpowiedź
Tak, to jest to Prawidlowy
Tak, to jest to Prawidlowy przepis ma o 10gr wiecej wody w temp pokojowej i 15gr drozdzy, 50 jest za duzo "Ciasto" mozna zmniejszyc do 2 lub 2,5 min. Najczesciej sie uzywa rozmarynu albo oregano, i rzecz najwazniejsza to wkladac do naczynia skladniki wg kolejnosci: woda-olej-cukier-drozdze-maka-sòl. Najpierw skladniki plynne, cukier blisko drozdzy, a daleko od soli, na koncu skladniki suche
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Jedne z lepszych jakie jadłem
Jedne z lepszych jakie jadłem - innych juz nie robię.
polecam również przepis
polecam również przepis napizzę z Radości gotowania - wychodzi równie znakomite
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Z tych proporcji dzielę
Z tych proporcji dzielę ciasto na dwie części i rozkładam na dwie blaszki ... przepraszam przeoczyłam ten fakt
Witam. Pozwolę sobie zapytać,
Witam. Pozwolę sobie zapytać, czy sprecyzowała już pani czy jest to przepis na jedną blaszkę, czy na dwie?
To moja pierwsza pizza z
To moja pierwsza pizza z thermomixa. Przepis przepyszny. Będzie mmoim kultowym
Bardzo dziękuję za wspaniały
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto wyrosło,miekkie,elastyczne świetnie się rozprowadziło na blaszce,wyszło chrupiące i co najważniejsze -znikło w oka mgnieniu.A jako początkujaca użytkowniczka termomixa wiem co mówię.Dzieciaki stawiają 6.
A ja ten przepis na pizzè
A ja ten przepis na pizzè uzywam od 6 lat! i po tak sporym doswiadczeniu myslè,ze to moze byc wina màki,jesli komus nie wychodzi,zalezy jakiego gatunku màkè uzywamy.
pyszne cienkie i chrupiace
pyszne cienkie i chrupiace ciasto na pizze
Tak to jest porcja na dwie
Tak to jest porcja na dwie standardowe blaszki bedące na wyposażeniu każdego piekarnika.
Przykro mi, że nie udały się innym wypieki może następnym razem
Cześć rozumiem, że jest to
Cześć
rozumiem, że jest to porcja na dwie blaszki ?
pozdrawiam
Mi też wyszło twarde (sporo
Mi też wyszło twarde (sporo mąki) i nie jak kulka jak zwykle, no ale po upieczeniu dość dobre choć nie tak fantastyczne....
no i dlaczego mi nie wyszlo?
no i dlaczego mi nie wyszlo? zrobilam wszystko jak w przepisie i ciasto wyszlo lepiace, a po dodaniu wiekszej ilosci maki i upieczeniu - za twarde i za kruche. Za to przepis podstawowy na pizze wychodzi mi zawsze idealny - piekna kuleczka az chce sie ja podrzucac tak jak we Wloszech " src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="" width="19" height="19" /> No nie wiem, bede jeszcze probowac, moze to wina oliwy ...
Rzeczywiście dobry przepis na
Rzeczywiście dobry przepis na pizzę.Godny polecenia ! Gratuluję.
dana08
Robię pizzę z tego przepisu
Robię pizzę z tego przepisu już piąty raz Pychaaaaaa !!!
lilly20
Robiłam dzisiaj
Robiłam dzisiaj pizzę:
ciasto wg.w.w przepisu super !!
dodałam salami, pieczarki, paprykę, pomidory i ser
Bardzo dobry przepis na ciasto, polecam !!!!!
do tej pory robiłam ciasto na
do tej pory robiłam ciasto na pizze z książki Dobre gotowanie, ale po spróbowaniu tego przepisu staje się on moim ulubionym - POLECAM !!!
Dziekuję za miły komentarz i
Dziekuję za miły komentarz i cieszę się bardzo, że dołączyłaś do grona wielbicieli tego przepisu...
Witam, wypróbowałam przepis
Witam, wypróbowałam przepis na to ciasto... Jest rewelacyjne! Dziękuję za podzielenie się przepisem
lilly20