3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z cukinii


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

pasztet

  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa uniwersalna
  • ok. 100 g zielonych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 60 g płatków owsianych
  • 75 g tartej bułki
  • 4 jaja
  • 250 g pieczarek
  • 100 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli, obranej, pokrojonej na ćwiartki
  • 250 g żółtego sera
  • 750 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
5

Przygotowanie

    pasztetu
  1. Do suchego naczynia włożyc ser pokrojony na kawałki; rozdrobnić 10 sek. / obr. 5 Przełożyć do miseczki

  2.  cukinię rozdrobnić z 1/2 łyżeczki soli pomagając sobie kopystką 10-13sek. / obr.4 Przełożyć do miski, a po 10 minutach, gdy cukinia puści sok odcedzić na durszlaku.

  3. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 6 sek. / obr.4,5  Dodać pieczarki i posiekać 4 sek. / obr. 4

    Zgarnąć kopystką na dno naczynia, założyć motylek, dodać olej i dusić 7 min. / Varoma / obr Obroty wsteczne 1

     

    Otworzyć pokrywę, zdjąć motylek i odczekać 10 min, żeby przestygło.

  4. Do masy grzybowo-cebulowej w TM dodać bułkę tartą, płatki owsiane, 4 zółtka oraz przyprawy (1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki...) i wymieszać pomagając kopystką 10 sek / obr Obroty wsteczne 3

    Przełożyć masę do dużej miski, dodać odcedzoną cukinię i ser ( 2-3 łyżki zostawić do posypania wierzchu); wymieszać drewnianą łyżką.

    Do naczynia włożyć paprykę i oliwki i posiekać 4s. / obr.3-4; dołożyć do masy w misce.

  5. W czystym i suchym naczyniu, przy pomocy motylka, ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli 3 min / obr. 4

    Dodać do masy w misce i delikatnie wmieszać pianę drewnianą łyżką.

    Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min w temp. 175*C z termoobiegiem

  6. Upieczony pasztet zostawić w piekarniku na ok 1 godzinę a z foremki wyjąć, gdy już całkowicie ostygnie.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast papryki można dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę. Można też dodać "wkład mięsny" tmrc_emoticons.) przesmażony boczek lub kiełbsę, albo bardziej dietetycznie -ugotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mój niestety nie wyszedł, rozpadał się

    Zgłoszony przez sylwiaK85 na lipca 27, 2018 at 11:06.

    mój niestety nie wyszedł, rozpadał się Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet wyszedł mi super. Cała rodzina była...

    Zgłoszony przez gosia252 na października 5, 2017 at 16:02.

    Pasztet wyszedł mi super. Cała rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za udostępnianie przepisu. Pasztet zagości na stałe na naszym stole. 😊😊😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam!!!...

    Zgłoszony przez edek na września 25, 2017 at 09:52.

    Witam!!!
    Wypróbowany. Pasztecik jak marzenie. Pyszny- nie, on jest przepyszny. Już dodałam do ulubionych.Dzięki za przepis i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coś nie tak poszło...

    Zgłoszony przez Lydien na listopada 1, 2015 at 18:30.

    coś nie tak poszło...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztecik rewelacyjny,

    Zgłoszony przez maggis na sierpnia 23, 2015 at 19:43.

    Pasztecik rewelacyjny, pachnie cudownie, na zdjeciu moj, przed wlozeniem do piekarnika tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2426:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ostatnio mam "pasztetową"

    Zgłoszony przez wwwioletka na czerwca 17, 2015 at 21:57.

    Ostatnio mam "pasztetową" wenę. Po raz pierwszy piekłam i próbowałam pasztety z warzyw.  Był już pasztet z fasoli, pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, a dzisiaj przetestowany został przepis na pasztet z cukiną i pieczarkami. Przyznaję, że w porównaniu z poprzedni wymaga więcej pracy, ale efekt pyszny. 

    Zrobiłam pół porcji i okazuje się, że tylko pół.....

    Pasztecik pyszny, gorąco polecam wszystkim. Następnym razem zrobię troszeczkę pikantniejszą wersję i żeby był bardziej kleisty wrzucę tam kaszę jaglaną.

    Gratuluję Elu wielu smacznych przepisów i kreatywnej kuchni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztecik zrobiłam na święta.

    Zgłoszony przez Asiek37 na stycznia 2, 2015 at 19:24.

    Pasztecik zrobiłam na święta. Bardzo smaczny! Zachęcam do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ula i Zyga, oliwki i paprykę

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 14, 2013 at 00:24.

    Ula i Zyga, oliwki i paprykę należy dodać w punkcie 4 po wyłożeniu masy do miski. Dziękuję za uważne czytanie przepisu i zwrócenie uwagi  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam i zaraz poprawię  tmrc_emoticons.)  Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gdzie i kiedy dodac papryke i

    Zgłoszony przez Ula i Zyga na listopada 13, 2013 at 20:58.

    gdzie i kiedy dodac papryke i oliiwki?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztecik pyszny i bardzo

    Zgłoszony przez wanadek na września 28, 2013 at 19:43.

    Pasztecik pyszny i bardzo zdrowy tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) dziekuję za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze mam zapasy

    Zgłoszony przez evula2 na września 10, 2013 at 22:56.

    Jeszcze mam zapasy cukinii,więc na pewno spróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam już wiele razy

    Zgłoszony przez helenal na września 10, 2013 at 21:38.

    Piekłam już wiele razy pasztet z cukinii,dziś wypróbowałam Twoją wersję. Zrezygnowałam z oliwek,przyprawiłam papryką czili.Domownicy i oczywiście ja także byliśmy zachwyceni.Dziękuję.Polecam wszystkim. Ada

                                       

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pasztet napewno pyszny do

    Zgłoszony przez ilonaw na czerwca 9, 2013 at 21:24.

    pasztet napewno pyszny tmrc_emoticons.) do wypróbowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, z tej ilości wychodzi

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 9, 2013 at 20:17.

    Alu, z tej ilości wychodzi keksówka o dł 40 cm i dodatkowo mała foremka silikonowa (zwykle na "wynos" dla córki)  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - czy z tej ilości

    Zgłoszony przez kokolidek na czerwca 9, 2013 at 07:36.

    Elu - czy z tej ilości wychodzi jedna silikonowa foremka?

    Muszę wypróbować - dziękuję za przepis Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  akesy Twój pasztet wygląda

    Zgłoszony przez ElaK na października 25, 2012 at 23:03.

     akesy Twój pasztet wygląda świetnie!!!  tmrc_emoticons.)  cieszę się, że smakuje.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet jest super pyszny

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 25, 2012 at 16:39.

    Cooking 1Pasztet jest super pyszny każdemu polecam tmrc_emoticons.D Big Smile Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po upieczeniu:)) Przed

    Zgłoszony przez akesy na października 25, 2012 at 15:18.

    [[wysiwyg_imageupload:74:]][[wysiwyg_imageupload:73:]]Pasztet przepyszny!! Polecam!! a oto mój:


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne i zdrowe danie napewno

    Zgłoszony przez Anna500 na października 6, 2012 at 15:44.

    Fajne i zdrowe danie tmrc_emoticons.D napewno wyprobuję tmrc_emoticons.D dzięki tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny pasztecik

    Zgłoszony przez annusiaa na października 5, 2012 at 16:17.

    Pyszny pasztecik tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dzięki za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 4, 2012 at 18:48.

    Cooking 1Elu dzięki za przepis i komentarz Love  Pasztet zrobię jutro bez wkładu mięsnego,a w sobotę obtoczę w jajku i bułce i usmażę  na obiad z surówką tmrc_emoticons.) Orginalny posilek Love Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki   Dajcie znać jak Wam

    Zgłoszony przez ElaK na października 3, 2012 at 18:30.

    Dzięki  tmrc_emoticons.)  Dajcie znać jak Wam smakowało  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniale to cudo :p 

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 3, 2012 at 18:21.

    Wspaniale to cudo tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Wkladòw nie bedzie, còrka jest wegetarianka, wiec bedzie pasowalo dla wszystkich Big Smile Big Smile  Ziemniaczano- pieczarkowy to ja robilam wiele razy, przedtem z kawalkami szynki, ale takiego nie. Bierzemy sie do roboty. Swietny Big Smile Big Smile  Moja còrka Ci dziekuje Love Love Love Ja tez, oczywiscie tmrc_emoticons.)))

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu super pomysł zrobię w

    Zgłoszony przez magi1 na października 3, 2012 at 16:55.

    Eluniu super pomysł tmrc_emoticons.D zrobię w wekendzik tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D buziaczki kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze