Składniki
Water roux
- 120 g wody
- 25 g mąki pszennej, typ 550
Paluchy serowe
- 200 g mąki pszennej, typ 550
- 90 g mąki pszennej, typ 450
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 1 jajo kurze
- 45 g roztopionego masla
- 65 g mleka
- 75 g water roux
dodatkowo
- 3 czubate łyżki startego sera zoltego
- 1 jajo kurze, do posmarowania paluchow
- papryka slodka, szczypta, dwie
- bazylia suszona, szczypta, dwie
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksujacego wlac wode, wsypac make calosc mieszamy: obroty 2 czas 6 minut temp. 70st
Przygotowany water roux przekladamy do miseczki.
Na naczynie miksujace stawiamy miseczke i odwazamy do niej obie maki.
Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drozdze, cukier i 2 lyzki maki, nastawiamy: obroty 1 / czas 2 minuty / temp. 37 st.
Nastepnie zostawiamy na ok. 10 minut az zaczyn zacznie rosnac.
Do gotowego zaczynu dodaje przestudzony water roux, jajo, rozpuszczone i ostudzone maslo, make, sol, wyrabiamy czas: 2.5 min. / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto"
wyrobione ciasto przekladamy do opruszonej maka miseczki i zostawiamy na ok 1.5 do 2 h do wyrosniecia, ciasto musi podwoic swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto, przekladamy na stolnice i chwilke wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 do 8 kawalkow, walkujemy z nich paluchy, ukladamy na blaszce z papierem do pieczenia, lub gotowych formach do bagietek. gotowe paluchy przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 30 minut.
wyrosniete paluchy smarujemy rozmaconym jajkiem, posypujemy serem, papryka i bazylia pieczemy w 180st ok 15 minut na zloty kolor.
water roux
Paluchy serowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
"Water roux"
W przepisie wykorzystuje się tzw. "water roux" co można przetłumaczyć jako "zasmażkę". Miksturę przygotowuje się z wody i mąki. Mąkę mieszamy z zimną wodą, całość podgrzewamy, aż do powstania papki. Po wystudzeniu papkę dodajemy do wyrabianego ciasta. Dzięki takiej "zasmażce" bułeczki lub chleb są bardziej sprężyste, dłużej zachowują świeżość. Paluchy z serem są niesamowicie miękkie, lekkie i rozpływają się w ustach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniały przepis! Już nie ma ani sztuki
Wspaniały przepis! Już nie ma ani sztuki
co to jest water roux?
co to jest water roux?
Water roux można przechowywać
Water roux można przechowywać w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku do 3 dni. Jeśli chodzi o mąkę myśle ze można użyć samej mąki pszennej typ 550
Czy pozostała część 70 g
Czy pozostała część 70 g water roux do wyrzucenia czy można ją przechowywać? A może lepiej zrobić połowę i całość wykorzystać? W punkcie 3. dodajemy 2 łyżki mieszaniny 2 mąk, a w punkcie 4. resztę tej mieszaniny. tak? A jeśli zamiast mąki 450 do paluchów serowych dodam 550 (czyli łącznie 290 g maki 550 wtedy nie wyjdzie)?
Bardzo ciekawa ta metoda z
Bardzo ciekawa ta metoda z water roux. Nigdy nie słyszałam o czymś takim. Wypróbuję na pewno, do moich chlebów, a paluchy też kiedyś upiekę. Skąd masz ten pomysł? Nazwa angielska.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mam nadzieje ze beda
Mam nadzieje ze beda smakowaly! Water roux mozna dodac do kazdego chleba i bulek! Pozdrawiam
Wypròbuje i dam znac, jak
Wypròbuje i dam znac, jak wyszly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni