Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto drożdżowe
- 350 g mleko 3,2%
- 1 jajko całe
- 3 żółtka kurze
- 120 g cukru
- 70 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
kruszonke
- 100 g masła twardego
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
dodatki
- 1 jabłko deserowe
- 2 łyżek powidła śliwkowe
-
6
40min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Mleko ,jajka,cukier wyrabiać 2 min,tem. 37st. poz.4-5
nastepnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać 3 min ,poz interwał
ciasto wyłożyć na blaszkę, delikatnie posmarować olejem i wyłożyć cienko pokrojonym jabłkiem i powidłami
mleko, jajka i cukier wyraciać 2min, tem. 37st., obroty 4-5
następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać 3min., obroty - pozycja interwał
ciasto
kruszonka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam bez punktu 2. ...
Zrobiłam bez punktu 2.
Nie urosło. W smaku ok. Posypalam borowkami
No wlasnie wszystko super ale srodek mi tez opadl
No wlasnie wszystko super ale srodek mi tez opadl
Dziś upiekłam to ciasto, oczywiście tylko wg...
Dziś upiekłam to ciasto, oczywiście tylko wg punktu pierwszego. Piekłam w dużej keksówce (40 cm) wyrosło na wysokość 6 cm. Jestem na rygorystycznej diecie, więc bez kruszonki i owoców. Jest super i tylko dla mnie, bo dla rodziny jak zwykle moje, pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie, polecam
https://www.przepisownia.pl/wyszukaj?&search=drożdżowe%20inaczej
Niestety nie wyszło, a nie jestem nowicjuszką w...
Niestety nie wyszło, a nie jestem nowicjuszką w pieczeniu. Ciasto wydawało mi się za luźne, może to wina mąki? Rosło pięknie, aż do momentu wyłączenia piekarnika, środek ciasta całkiem opadł.
Wygląda imponująco Czy drożdze dodajecie do...
Wygląda imponująco Czy drożdze dodajecie do mleka, jajek, cukru i podgrzewacie, czy dopiero później wraz z pozostałymi składnikami? I jeszcze pytanie odnośnie oleju - wlewamy do naczynia miksującego czy smarujemy wyrobione już i wylożone na blaszce ciasto?
(Brak tematu)
Ciasto PYSZNE, za każdym razem się udaje.
Koniecznie trzeba poprawić przepis, bo punkt 2 wprowadza w błąd. Powinien być usunięty.
RADA: warto najpierw zrobić kruszonkę, żeby nie myć dwa razy naczynia. Ja kruszonkę robię z mąki krupczatki - jest po prostu smaczniejsza.
Poza tym daję 2 jabłka i więcej powideł.
POLECAM - ciasto jest BOSKIE!!!
Mój pierwszy w życiu drożdżowiec i wyszedł...
Mój pierwszy w życiu drożdżowiec i wyszedł znakomicie. Zamiast białego cukru dałam kokosowy i w ilości o połowę mniejszej.
robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch...
robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni
wersja ze śliwkami i jabłkami - troszkę dłużej piekłam.
powróciły wspomnienia smaków z dzieciństwa - Babcia zawsze robiła drożdżowe
Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest...
Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest doskonałe.
Jeśli chodzi o wykonanie to faktycznie punkt 2 to jakiś błąd.Pominęłam go dzięki wcześcniejszym informacjom.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp.180* C i zostawiłam na 10 min.Następnie uruchomiłam piekarnik i piekłam ciasto przez 30 min w temp 180* C.Wystarczy nawet 20 min.
Moja blacha ma wymiar 24/36 cm.Większa może pogarszyć jakość ciasta gdyż będzie zbyt cienkie.
Gorąco polecam.
Ciasto pyszne ,Przypomnienia trochę ucierane,...
Ciasto pyszne ,Przypomnienia trochę ucierane, zrobiłam z śliwkami polecam.
a mi nie wyszło....nie wiem czemu, ale boki...
a mi nie wyszło....nie wiem czemu, ale boki upiekły się i wyrosły aż za duże, środek natomiast jest jednym wielkim zakalcem.
Super przepis. Robiłam z truskawkami i suchymi...
Super przepis. Robiłam z truskawkami i suchymi drożdżami. Pycha
Ciasto super smaczne próbowałem różnych...
Ciasto super smaczne próbowałem różnych wypieków drożdżowego, ten przepis najbardziej się sprawdził,bardzo dziękuje za przepis.
Super, bez ubijania, kropel potu i bólu ręki. A...
Super, bez ubijania, kropel potu i bólu ręki. A do tego bardzo bardzo smaczna. Polecam
Bardzo pyszne ...
Bardzo pyszne
POLECAM ! NAPRAWDĘ SUPER CIASTO.
POLECAM ! NAPRAWDĘ SUPER CIASTO.
Ciasto jest PRZEPYSZNE!Nigdy nie jadłam tak...
Ciasto jest PRZEPYSZNE!Nigdy nie jadłam tak wspaniałego drożdżowca nie mówiąc już o upieczeniu takiego.U mojego partnera wywołuje wspomnienia z dzieciństwa kiedy to tak smaczny placek piekła na jego przyjazd ciocia.POLECAM!!!
Przepyszne Dziękuję bardzo za super przepis!
Przepyszne Dziękuję bardzo za super przepis!
Dodaję do ulubionych Przepyszne wilgotne ciasto...
Dodaję do ulubionych Przepyszne wilgotne ciasto , wyrosło jak nigdy .Zniknęło w mig .Napewno będzie częstym gościem na stole
Bardzo dobry przepis i placek😃👍 Wyrósł...
Bardzo dobry przepis i placek😃👍 Wyrósł bardzo, a dałam mniej, bo 60 g drożdży. Rewelacja! Polecam!
Bardzo dobry placek, zrobiony już kilka zazy z...
Bardzo dobry placek, zrobiony już kilka zazy z różnego typu owocami.Szybki, łatwy i bardzo pyszny.Polecam na 200%
Pycha
Pycha
Takie praktyczne uwagi laika.
Takie praktyczne uwagi laika. kruszonkę robię najpierw bo wtedy unikam mycia naczynia po wyrobieniu zostawiam do podwojenia swojej objętości w naczyniu i podobnie po wyłożenia na blachę zostawiam pod przykryciem do podwojenia wysokości. Piekę w 180st z termoobiegiem 30 min. Nie wiem czy to robi jakaś różnice ale jesli ktoś próbował oba warianty proszę o komentarz.
Ja tego przepisu nie rozumiem
Ja tego przepisu nie rozumiem skoro jest on na bardzo duża blaszkę a w opisie jest ze wychodzi 12 kawałków to one muszą być olbrzymie. Punkt 2 do wyrzucenia? To jaka ilość wychodzi z podanych składników. Jedym keksówka, innym "tradycyjna blaszka" albo duuuuuuuuza blacha, a wszystkim się udaje i smakuje. Pomocy!
Najlepszy przepis na
[[wysiwyg_imageupload:2680:]]Najlepszy przepis na drożdżowe ciasto jaki kiedykolwiek znalazłam. Znajomym dosłownie oczy wyszły gdy zobaczyli jak pięknie wyrosło
Czy ciasto idzie do zimnego
Czy ciasto idzie do zimnego piekarnika? Jaka duza blacha najlepiej pasuje?
Pyszności
Pyszności [[wysiwyg_imageupload:2642:]]
Najlepsza drożdżówka jaką
Najlepsza drożdżówka jaką robiłam ,prosta szybka i pulchna.Trzeba mieć tylko naprawdę dużą blachę
Czy ciasto wstawiam do
Czy ciasto wstawiam do zimnego piekarnika?
Ciasto naprawdę super.
Ciasto naprawdę super. Zrobiłam ze śliwkami dwie duże blachy i wyszło PYCHAAAAA, a zniknęło migiem.
Już rozpowszechniam przepis bo tylu jest chętnych na to ciasto.
już jest w moich ulubionych,
już jest w moich ulubionych, najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadlam
Super ciasto, zawsze wychodzi
Super ciasto, zawsze wychodzi
Właśnie wyrasta
Właśnie wyrasta
http://thebestthing12.blogspot.com/
To jest rzeczywiście
To jest rzeczywiście rewelacyjne ciasto. wyrosło lekkie, puszyste, wilgotne. Zaraz znów się za nie biorę.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający ), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Najlepsza drożdżówka jaką
Najlepsza drożdżówka jaką jadła moja rodzinka a piekłam również inne z przepisowni. Dodałam sliwki POLECAM !!! PO PROSTU PYYYYYYCHA
To jakieś CUDO!!! Tzw. "Język
To jakieś CUDO!!! Tzw. "Język do tyłka(pupy) ucieka". Takie to smakowite
Drożdżówka jest
Drożdżówka jest wspaniała.Rosnie wysoko,jest puszysta,wilgotna , zachowuje świeżość i smak nawet przez kilka dni.Bardzo bardzo polecam ten przepis
Zajebiste i tyle
Zajebiste i tyle
wysmienitA, najlepsza
wysmienitA, najlepsza drożdżówka jaka jadłam. Rewelacyjne jest to ze kolejnego dnia ciasto jest świeżw i nadal wilgotne. pierwszy raz robiłam drożdżówkę w taki sposób bez zaczynu byłam troszkę zaniepokojona ale opłacało sie zaryzykować. Od razu dodaje do ulubionych.
Ciasto bardzo smaczne. Jedyny
Ciasto bardzo smaczne. Jedyny mankament to zbyt wolne, ale po upieczeniu super. Polecam.
SUPER przepis własnie już
SUPER przepis własnie już połowa zjedzona .Bardzo smaczne ,pachnace i pulchne ☺
Przepis super! Zrobiłam z
Przepis super! Zrobiłam z połowy porcji (czyli bez pkt 2) i wyszła jedna keksówka, choć ciasto podczas pieczenia wychodziło mi z blaszki wręcz Wyrosło świetnie, w smaku wyśmienite i nie suche.
Upiekałam z połowy porcji i
Upiekałam z połowy porcji i ze śliwkami, rewelacja
Mariola
Też tak myślę, że punktu 2
Też tak myślę, że punktu 2 nie powinno być. Ponieważ robiłam ciasta z połowy porcji uznałam że pkt.2 jest dlatego, że jest za duża ilość składników na raz. Ale skoro cała porcja wejdzie nam do TM to pkt.2 jest zbędny. Trochę wprowadza w błąd sama się nad tym głowiłam o co tu chodzi.
Upiekłam ciasto wg podanych
Upiekłam ciasto wg podanych składników i wg pkt 1 (wykonanie) i wyszła duża blaszka. Moim zdaniem na 600g mąki wystarczy 50g drożdży i zauważyłam,że do opisu wykonania wkradł się chochlik Punktu nr 2 nie powinno być w podanym przepisie CO na to autorka przepisu??????Pozdrawiam serdecznie
Przepis na ciasto super. Jest
Przepis na ciasto super. Jest wilgotne i nie suche, może przez dodanie oleju bo zazwyczaj daje się margarynę lub masło. Trochę go zmodyfikowałam bo jak dobrze zrozumiałam ciasto dwa razy wyrabia się z uwagi na dużą ilość składników. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło na taką małą, klasyczną prostokątną blaszkę i zrobiłam ze śliwkami. Pomimo, iż ciasta była cienka warstwa urosło do wysokości całej blachy. Super przepis!
Super uniwersalny przepis!
Super uniwersalny przepis! Ciasto wilgotne można robić je z różnymi owocami, marmoladą, powidłami lub kokosem dodanym do kruszonki. Polecam!
Przepis znakomity, na pewno
Przepis znakomity, na pewno będziemy polecać znajomym, w dniu dzisiejszym konsumowałyśmy to ciasto na spotkaniu w pracy ...palce lizać....wprowadziłyśmy małą zmianę , gdyż ciasto było tylko z jabłkami POLECAM
Iwonat
Ciasto jest rewelacyjne.
Ciasto jest rewelacyjne. Upiekłam po raz pierwszy. Niebo w gębie. Tylko trzeba mieć naprawdę dużą blachę. Zrobiłam bez jabłek i powideł ale z samą kruszonką też jest przepyszne. Polecam.
Super przepis, gratulacje dla
Super przepis, gratulacje dla autorki! Ja piekę to ciasto już drugi raz! Polecam!