Forum Przepisy z marchewki :)
Mixi czekam , bo bardzo lubimy marcheweczke, szczególnie na ciepło do drugiego dania i surową do pochrupania.
Wkrótce w newsletterze marchewka w kolejnej, pysznej odsłonie
Co to jest "koleandra"? Ja znam tylko kolendrę.
Uwielbiam zupę marchewkową z koleandrą! Pychota! Co prawda przyrządzam ją w speedcooku, ale na to samo wychodzi Ciężko podać przepis, bo każdy kogo znam doprawia ją wedle uznania - ogólnie rzecz ujmując robi się standardowy krem z marchwii i koleandra jest tutaj cudotwórcą
Marzenko- bardzo się cieszę, że smakowało " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> i dziękuję za opinię " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Ostatnio częst je robię i w dużych ilościach, bo córka już po raz drugi pojechała "na wakacje" i za każdym razem prosi o zrobienie i zawekowanie w słoiki, bo wszystkim bardzo smakuje, a i z rozgrzaniem nie ma za dużo roboty " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Alu danie pyszne zrobiłam z indyka i z połowy porcji wyszło i tak dużo najedli sie wszyscy do syta polecam
To ja "podrzucę" oryginalną potrawę "przywiezioną z Taszkientu, nie rasowaną
PŁOW
1 kg mięsa (ja daję cielęcinę albo filet z indyka), w oryginale wołowina lub baranina) ale jeżeli ktoś chce wieprzowinę to polecam chudą karkówkę, szynkę albo łopatkę1 kg marchwi1 kg cebuli1/2 kg pieczarek (dodatek mój, bo w oryginale jest coś podobnego do grzybów mun)1,5 szklanki ryżu białegosól, pieprz.Olej do smażeniaRyż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min. w TMMięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)Cebulę kroimy w piórkaPieczarki w plastryW kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju (nie myjąc patelni, tzn jedno zdejmujemy, następne wkładmy) i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przekładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dokładamy przesmażoną marchew itd.Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę. Można zrobić z połowy składników.
Uwielbiam marchewkę gotowaną, podsmażoną na maśle z bułką tartą. Mogłabym jeść codziennie.
Mixi serdecznie dziękuję za pomoc jesteś Wspaniała
Mixi ankietę wypełniłam ale mam problem z pobraniem przepisów. :(( ja nie jestem informatykiem i nie bardzo mam opanowana wiedzę :D Pozdrawiam serdecznie. :D
Ciasto marchewkowe :)))) PYCHA!!
Dziękuję Mixi :D pozdrawiam :D
Ankieta wypełniona przepisy ściągnięte do wypróbowania :D
Grażynko jak na razie to brakuje mi tylko czasu, aby te wszystkie pomysly kielkujące w mojej głowie wykorzystać, ale powoli, w miarę możliwości będę je realizować
Buziaczki
Marzenko ale wyczarowałaś pyszne dania z marchewką :D Jesteś Niesamowita Wena twórcza Ciebie nie opuszcza :D podobnie jak Veronikę :D Pozdrawiam Wszystkie Miłośniczki TM
Ja polecam przepis na marchewkowy ryż z medalionami z indyka do ściągnięcia po wypełnieniu ankiety:
https://survey.reflact.com/index.php?sid=36561&lang=pl
Zapraszam
Mixi zapraszam na bułeczki z dodatkiem marchewki i strudel, wyszły pyszne :D :D :D :D :D :D :D a do tego dobra kawka :D :D :D :D
Marchewkę bardzo lubię i dodaję ją często do różnych potraw, jak Magi. Obowiązkowo zaś do rosołu , co najmniej 2 sztuki duże. Pomidorówka tez musi miec marchewki, dla złagodzenia kwaśnego smaku.
Doskonałe są soki z marchwi w książce "NAPOJE zThermomixem": -Sok z marchwi i selera naiowego - na przeziębienie, astmę, bonchit, wzrok. Drugi to sokz marchwi i natki pietruszki , wspomaga leczenie zapalenia pęcherza, działa moczopędnie, antyseptycznie, też poprawia wzrok (Vit. A)
:D Mixi mam już pomysł na nowe danie z marchewką, w wekend będę tworzyć :D mam nadzieję, ze bedzie to jadalne hehehehe pozdrawiam serdecznie :D zrobiłam dzisiaj też kotleciki z dodatkiem marchewki
Ja dodaje marchewkę do kotletów mielonych i dodaje ugotowany ryż :D
Oczywiście polecam moje rogaliki marchewkowe :D i dżemiki z dodatkiem marchewki :D :D
Bardzo czesto dodaje tartą marchewkę do surówek - np z kapusty pekińskiej, lub z kapusty surowej, robię marchewkę z groszkiem do obiadku, bardzo lubimy także taki dodatek do posiłku - marchewkę kroimy w kostkę i ją gotujemy, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, łyżkę bułki tartej i troszkę soli.
Marchewkę możmy w zasadzie dodac do prawie wszystkich potraw, pyszna do zup, sosów mięsnych, zapiekanek i slodkich wypieków, pasztetów i past mięsnych - bardzo ją lubię :D
A jakieś nowe danie z marchewką wymyślę i przepis zamieszczę
Do jakich potraw używacie marchewki? Czekam na przepisy i porady