3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE

  • 0,5 litra zimnej śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone, (można dać 375g - będzie sztywniejszy)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Wlać do Blokada naczynia miksującego śmietankę, mascarpone i przesitkowany cukier puder. Ubijać 1,5-2 min/obr.3. Jeśli się nie ubije dodać czas. Czasem już po minucie jest ubite. Pilnować, patrzeć, słuchać. TM zaczyna wydawać inny dźwięk gdy zaczyna robić się masło.

    Nie daję gwarancji - na 20 razy ze 2 razy zrobiło mi się tak masło, nie wiem od czego to zależy :-/

    Można dodać jakiś usztywniacz typu śmietan-fix.

    Można używać do przekładania biszkoptów, na bezę itd. itp.
    Do kremu można wkroić owoce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Daję śmietanę 36% i mascarpone w proporcji 1:1...

    Zgłoszony przez predygiernova na maja 4, 2023 at 02:06.

    Daję śmietanę 36% i mascarpone w proporcji 1:1 (jak potrzebuję mniej, daję po 250 g serka i śmietany)
    Ubijam z resztą składników ok. 3-4 min., w schłodzonym uprzednio w lodówce pojemniku. Krem wychodzi na tyle sztywny, że spokojnie dźwiga bezę (patrz przepis na wisniową chmurkę)
    Robię tak od kilku lat. Nie wiem, jak wam wychodzi ubijanie po 1-2 min.
    W każdym razie przepis jest świetny 🤩

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na krem. Używam go zawsze do...

    Zgłoszony przez Olamarcinola na stycznia 14, 2021 at 08:47.

    Najlepszy przepis na krem. Używam go zawsze do Pavlovej. Aby mieć pewność że dobrze się ubije dodaję śmietan fix do masy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis beznadziejny, bez smaku ogolnie do...

    Zgłoszony przez monia1276 na sierpnia 22, 2020 at 14:06.

    przepis beznadziejny, bez smaku ogolnie do niczegego tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki! Ubiło się super. Po pierwszych paru...

    Zgłoszony przez hbea na czerwca 10, 2020 at 21:58.

    Dzięki! Ubiło się super. Po pierwszych paru sekundach, jak już przestało chlapać, zdjęłam miarkę. Potem to już z ręką na pokrętle i wzrokiem wbitym w masę pilnowałam czasu. W sumie po ok 2 min krem był gotowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy! Dziękuje za ten przepis

    Zgłoszony przez wikaG na maja 12, 2020 at 11:35.

    Najlepszy! Dziękuje za ten przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam wiecej macarpone 0,5 kg i śmietanki...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na kwietnia 4, 2018 at 00:09.

    Dałam wiecej macarpone 0,5 kg i śmietanki łaciatej 0,5 ml zbyt gęste nie wyszło nie wiem od czego to zależy, w każdymrazie kiedyś rodbiłam na oko z większą ilościa serka i masa była sztywniejsza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze