3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Bułki wrocławskie bardziej miękkie :)


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

mąka pszenna tortowa 550g

  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 porcji jajko kurze
  • 150 g mleko letnie
  • 100 g woda letnia
  • 450 g mąka pszenna typ 450
  • 20 g drożdży,świeżych
  • 30 g masło miękkie
  • 6
    1h 38min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
  1. 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Dodać 2 łyżki mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/37c/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
  2. 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/Blokada naczynia miksującegoCiasto
  3. 3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
  4. 4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki , obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
  5. 5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Moje wyszły twarde ciasto już twarde było i...

    Zgłoszony przez Katarina29 na lutego 3, 2021 at 13:05.

    Moje wyszły twarde ciasto już twarde było i rosnąć nie chcialo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbowałam raz i na drugi dzień musiałam...

    Zgłoszony przez Patka81 na października 19, 2020 at 17:59.

    Spróbowałam raz i na drugi dzień musiałam powtórzyć tak wszystkim smakowały Pyszne i takie delokatne, mięciutkie i puszyste Mniam😊Muszę jeszcze wypróbować z żytnia mąką i ziarnami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moim zdaniem najlepsze bułki są z tego przepisu

    Zgłoszony przez Berent na lipca 1, 2020 at 09:59.

    moim zdaniem najlepsze bułki są z tego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze bułki jakie do tej pory zrobiłam....

    Zgłoszony przez tylda na maja 15, 2020 at 11:44.

    Najlepsze bułki jakie do tej pory zrobiłam. Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Wszystkim...

    Zgłoszony przez juspel12 na kwietnia 1, 2019 at 22:54.

    Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Wszystkim smakują i nie są twarde na drugi dzień.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku...

    Zgłoszony przez Iwona0304 na stycznia 21, 2019 at 17:35.

    Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie.. Bardzo smaczne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi jakoś nie wyszły miękki wręcz przeciwnie...

    Zgłoszony przez lalunia12 na września 23, 2018 at 22:35.

    Mi jakoś nie wyszły miękki wręcz przeciwnie twarde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze