Tu jesteś:
4
Składniki
14 porcja/porcje/porcji
mąka pszenna tortowa 550g
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 450 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
-
6
1h 38min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Dodać 2 łyżki mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/37c/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
- 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
- 3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
- 4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki , obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
- 5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMoje wyszły twarde ciasto już twarde było i...
Moje wyszły twarde ciasto już twarde było i rosnąć nie chcialo
Spróbowałam raz i na drugi dzień musiałam...
Spróbowałam raz i na drugi dzień musiałam powtórzyć tak wszystkim smakowały Pyszne i takie delokatne, mięciutkie i puszyste Mniam😊Muszę jeszcze wypróbować z żytnia mąką i ziarnami
moim zdaniem najlepsze bułki są z tego przepisu
moim zdaniem najlepsze bułki są z tego przepisu
Najlepsze bułki jakie do tej pory zrobiłam....
Najlepsze bułki jakie do tej pory zrobiłam. Dziękuję
Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Wszystkim...
Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Wszystkim smakują i nie są twarde na drugi dzień.
Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku...
Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie.. Bardzo smaczne. Polecam
Mi jakoś nie wyszły miękki wręcz przeciwnie...
Mi jakoś nie wyszły miękki wręcz przeciwnie twarde