3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki śniadaniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Rogaliki śniadaniowe

  • 130 gramów mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania rogalików
  • 140 gramów wody
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 620 gramów mąki pszennej, typ 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 jajka
  • 38 gramów oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
  • 1 łyżeczki soli
  • mak, opcjonalnie
  • ziarna sezamu, opcjonalnie
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę. Dodać drożdże oraz cukier. Podgrzewanie podgrzewać 2min/37⁰C/obr.2
  2. Dodać mąkę, jaja, olej oraz sól. Wyrobić ciasto Ciasto4 min. W międzyczasie natłuścić miskę niewielką ilością oleju.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
  4. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Spłaszczyć i rozwalkować na grubość ok 6-8mm.
  5. Podzielić ciasto na 8 kawałków, tak aby powstały trójkąty (jak przy podziale okrągłej pizzy) i uformować rogaliki rolując poszczególne kawałki ciasta od podstawy trójkąta do jego wierzchołka.
  6. Ułożyć rogaliki na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 20 minut.
  7. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Rogaliki posmarować mlekiem (można użyć również rozmąconego jajka) i opcjonalnie posypać makiem lub sezamem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast mleka do posmarowania rogalików można użyć również rozmąconego jajka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy