3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

NAJLEPSZY CHLEB Z ORZECHAMI - CHLEB DRWALSKI


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

CHLEBA

  • 50 gramów migdał, ze skórką
  • 50 gramów SIEMIE LNIANE
  • 50 gramów orzechy laskowe
  • 50 gramów pestki dyni
  • 50 gramów słonecznika łuskanego
  • 430 gramów wody
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 600 gramów mąka orkiszowa typ630, lub pszenna chlebowa
  • 100 gramów płatków owsianych
  • 10 gramów soli
  • 15 gramów miodu
  • 50 gramów jogurtu naturalnego, lub kokosowego
  • 5 g oleju, do natłuszczenia miski
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb drwalski
  1. Do naczynia miksującego odważam orzechy (migdały i orzechy laskowe) miksuje tryb turbo 1s. odstawiam do miski. Do naczynia miksującego wsypuję mąkę, drożdze, sól, miód, jogurt, dodaje wodę, odważam płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane na koniec wsypuję rozdrobnione orzechy (uwaga nie mogą być zbyt drobne, ponieważ wypiek może wyjść zbyt sypki) włączam tryb wyrabiania ciastnaCiasto na 6-7 minut. W międzyczasie natłuszczam dużą miskę. Ciasto przekładam do miski i przykrywam sciereczką do wyrośniecia na 60 minut.
    Po tym czasie wykładam ciasto na opruszony mąką blat lub natłuszczony olejem, foruuję dwa podłużne bochenki. Lekko obsypuję je mąką i przekładam na blache do pieczenia. (jeśli ciasto będzie zbyt luźne można je przełożyć do formy) przykrymwa ściereczką i zostawiam na kolejne 20-30 minut. Międzyczasie włącz piekarnik. Nastepnie nacinam ostrym nożem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 220 lub 200C (zależy jak twój piekarnik mocno piecze, obserwuj wypiek podczas pieczenia) piecz około 30-40 minut.

    smacznego!

    wartość odżywcza w dwóch bochenkach
    białko 160.2
    tłuszcz 130,2
    węglowodany ogółem 443,5
    łączna ilość kcal 3612 (w dwóch bochenkach)/ 1375g (w 100g produktu mamy 262kcal)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

przygotuj sobię dużą miskę


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy