3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie IV


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenny na zakwasie IV

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g Zakwasu, aktywnego
  • 300 wody, ml, ciepłej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 miodu, łyżeczka
  • 1 oliwy z oliwek, łyżki
  • 6
    6h 0min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dać miód i wodę, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać zakwas oraz oliwę z oliwek, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć za pomocą kopystki do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół). Piec 40-45 minut. Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://rytmynatury.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz