3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g ciepłej wody
  • 6
    8h 30min
    Czas całkowity 8h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Włożyć wszystko do Blokada naczynia miksującegoi wyrabiać 3min/Ciasto. Następnie przełożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na delikatnie wysypany mąką blat, rozpłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza i złożyć jak kopertę. Uformować kulę. Następnie z ciasta należy uformować owalny placek, po czym zawinąć krótsze brzegi ciasta do środka i zwinąć placek jak roladę – wzdłuż dłuższego boku. Chleb przełożyć np. do owalnego kosza do wyrastania chleba lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał. Chleb można również uformować w okrągły bochenek i przełożyć do miski wyłożonej ściereczką i obsypanej mąką. Kosz przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin.

     

  2. PIECZENIE

    Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na gorącą blachę i szybkim ruchem naciąć go ostrym nożem w kilku miejscach. Następnie chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut – do czasu gdy chleb ładnie się zrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika – na jego dno należy wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, która sprawi że skórka chleba będzie chrupiąca.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy