3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb orkoszowo owsiany na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

24 plaster/plastry/plastrów

chleb orkoszowo owsiany na zakwasie

  • 150 gramy mąki żytniej, typu 720
  • 150 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 2 łyżki Zakwasu
  • 300 gramy mąki orkiszowej
  • 100 gramy mąki owsianej
  • 300 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 15 gramy soli
  • masło do posmarowania blaszki
  • 10 kostki lodu
  • 6
    19h 20min
    Czas całkowity 18h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Dokarmianie zakwasu (zaczyn)
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój odważyć do niego mąkę żytnią, odstawić.
    Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1. Przelać do słoja z mąką, dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz., w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką. Osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 3.
    Dodać 300 g mąki orkiszowej, 100g mąki owsianej, 300 g zaczynu i sól, wyrobić 5 min/Ciasto. W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) posmarować dokładnie masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 2 godz.
    Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, lekko oprószyć mąką orkiszową. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na około 3godziny lub do podwojenia objętości.
    Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. W piekarniku rówież rozgrzać dużą blaszkę.
    Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika włożyć nagrzaną blaszkę, wrzucić na nią koski lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na środkową szynę.
    Piec 45-50 min (220°C).
    Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony . Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast kostek lodu można wlać szklankę zimnej wody. Ja dodatkowo spryskuje ścianki piekarnika wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy