3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Obwarzanki "wałeckie"


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Roztwór do smarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką ciepłej wody
  • 2 łyżki sezamu, (można zastosować też mak)

CIASTO:

  • 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
  • 570 g mąki pszennej typ 500-650
  • 10 g soli
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, (równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy)
  • 30 g ziarna słonecznika, (najlepsze takie aromatyczne podgrzane na patelni)
  • 1 miarka thermomix wody, (w temp. pokojowej)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 miarki thermomix mleka, (w temp. pokojowej)
5

Przygotowanie

    Formowanie obwarzanków:
  1. Dalej z ciasta formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych części. Z każdej z części formujemy rulon o długości około 40-50cm. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  2. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  3. Obgotowanie obwarzanków:
  4. Przystępujemy do obgotowania.


    Sprawdź przed wrzuceniem do wrzątku czy końce są dobrze sklejone - bo może się rozkleić podczas obgotowywania.


    Wrzucamy je po jednym na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej ze stron po 30-60 sek. Obgotowany odkładamy na przygotowaną blachę (na blaszce powinno się zmieścić 12 szt.)


     

  5. Wypiekanie obwarzanków:
  6. Na koniec smarujemy dokładnie przy pomocy pędzelka silikonowego powierzchnię obwarzanków. I tutaj są dwie szkoły:
    1) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem


    lub


    2) Sezam lub mak mieszamy z roztworem jajka i wody. Takim gotowym roztworem smarujemy obwarzanki


    Ten drugi sposób mocniej trzyma sezam i mak - nie będzie się tak obsypywał po upieczeniu.


     

  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 min - aż się zarumienią.

  8. Smacznego! Uśmiech

  9. Przygotowanie ciasta:
  10. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym (w kolejności jak podano w przepisie) (Obroty 6, czas 20 sek.) dalej (obroty Interwał Interwał, czas ok. 3 min) - wyrabiamy ciasto.


    Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski pod przykryciem w ciepłym miejscu - pozostawiamy na 15 minut / drożdże zaczną pracować.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Cudownie wyglądają, musze wypróbować.

    Zgłoszony przez gab.92 na maja 9, 2019 at 09:48.

    Cudownie wyglądają, musze wypróbować.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią...

    Zgłoszony przez Nika83 na czerwca 12, 2018 at 20:47.

    Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią wrażenie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego...

    Zgłoszony przez andzia74 na maja 16, 2018 at 11:48.

    poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego typu wyrób. Moje obawy były przy obgotowaniu obwarzanek w gorącej wodzie. Wszystko się udało i wyszły pyszne. Na drugi dzień również były w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetny przepis- dziękujętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę je kolejny raz, wszyscy

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 8, 2016 at 13:07.

    Piekę je kolejny raz, wszyscy się nimi zawsze zachwycają tmrc_emoticons.)  Jest trochę zabawy z tym gotowaniem ale efekt: smak i zapach w całym domu wynagradza wszystko Big Smile  Już nikt nie pamięta jak smakują te z piekarni i nie zamierzamy sobie przypominać tmrc_emoticons.) Dzięki i pozdrawiam!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe! Lepsze niż z

    Zgłoszony przez magierka na sierpnia 7, 2016 at 21:43.

    Wspaniałe! Lepsze niż z piekarni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszniutkie ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 4, 2014 at 21:09.

    Pyszniutkie ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wypróbować

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 19, 2014 at 12:00.

    Muszę wypróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Długo szukałam przepisu na

    Zgłoszony przez małgosia50 na kwietnia 30, 2014 at 19:48.

    Długo szukałam przepisu na precle czy inne bajgle. Te wyglądają tak jak je sobie wymyśliłam i za to 5.

    Dwukrotnie podchodziłam do pieczenia.....  Nie było dramy,  ale.....                                                                     

     Złotych mądrości nie wypisuję " bom gupia".Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obwarzanki wyszły

    Zgłoszony przez Emila na kwietnia 30, 2014 at 14:39.

    Obwarzanki wyszły przepysznetmrc_emoticons.-) znikneły moment lepszych nie jadłam. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, upiekłam właśnie dzisiaj

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 1, 2014 at 17:37.

    SAM, upiekłam właśnie dzisiaj Twoje obwarzanki. Moja młodsza wnuczka, fanka sklepowych obwarzanków , wykrzyknęła: SUPER!!! To jest najlepsza opinia. Teraz będę musiała piec jej regularnie, ale dzięki temu nie kupi w szkolnym sklepiku. wielkie słowa uznania dla Twojego kunsztu. Love Dzięki. 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis ,dodaję do

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 25, 2014 at 16:16.

    Fajny przepis ,dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że przypadły do

    Zgłoszony przez SAM na marca 25, 2014 at 09:26.

    Cieszę się, że przypadły do gustu.Pozdrawiam.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne, dzieci

    Zgłoszony przez aneta.m na marca 25, 2014 at 08:51.

    Rewelacyjne, dzieci powiedziały, że lepsze niż z piekarni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ... a Cię proszę bardzo. Daj

    Zgłoszony przez SAM na marca 12, 2014 at 19:02.

    tmrc_emoticons.) ... a Cię proszę bardzo. Daj znak jak smakowały

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, znów coś nowego się

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 12, 2014 at 18:51.

    SAM, znów coś nowego się dowiedziałam od Ciebie. Takiej techniki gotowanio-pieczenia nie znałam, ale wypróbuję. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam obwarzanki są

    Zgłoszony przez magi1 na marca 6, 2014 at 09:23.

    Polecam tmrc_emoticons.-) obwarzanki są rewelacyjne i warto je zrobić tmrc_emoticons.-) dzięki Sam tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dzięki za nowy przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 6, 2014 at 08:15.

    tmrc_emoticons.D Sam dzięki za nowy przepis .Na pewno super jak każdy .Ocena zwyczajowo po wypróbowaniu tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze