3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wiedeński Tort czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 300 g konfitury morelowej

Czekoladowa polewa

  • 100 gramów śmietany 30%
  • 130 gramów gorzkiej czekolady

Ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżek cukru wanilinowego
  • 150 g Miękkiego masła, pokrojonego w kawałki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szczypty soli
  • 5 jajek
  • 130 g cukru
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 2h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Nadzienie
  1. Do czystego naczynia miksującego włożyć konfiturę morelową, podgrzać 2 min/90°C/ obr 1. Jeśli w konfiturze znajdują siękawałki owoców, zmiksować 10s/obr. 8

    9. Przekroić biszkopt poziomo, tak aby utworzyć dwie warstwy. Pierwszą z nich posmarować około 1/3 konfitury morelowej, ułożyć naniej dugą warst ciasta. Całe ciasto posmarować pozostałą konfiturą. Odstawić na 10 min, aby konfitura stężała.

    10. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 7, kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.

    11. Dodać śmietnę, podgrzać 4-6 min/50°C/obr. 1

    12. Polewę czekoladową rozprowadzić równomirnie na wierzchu i bokach ciasta. Aby polewa dobrze stężała, tort włożyć do lodówki.

  2. Ciasto
  3. 1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10, przełożyć do innego naczynia.

    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C

    3. Nałożyć motylek. Rozbić jajka, oddzielić białka, z solą ubić w naczyniu miksującym 4min/ obr.3 aż piana będzie sztywna. Zdjąć motylek, przełożyć pianę do innego naczynia.

    4. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr. 7 kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.

    5. Dodać masło, podgrzać 5 min/50°C/ obr. 1

    6. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszać 10s/obr. 3

    7. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/ obr.3. Otrzymaną masę czekoladową delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (26cm), piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy, odłożyć aby całkowicie ostygło.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można podawać z bitą śmietaną.

Jeśli czekolada ma ponad 50% zawartości kakao, należy dodać ok. 30 % śmietany więcej niż podano w przepisie, żeby polewa miałą kremową konsystencję.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczny ale mi wyszedł bardzo

    Zgłoszony przez M.W1985 na marca 30, 2016 at 15:37.

    Smaczny ale mi wyszedł bardzo płaski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Generalnie smaczne, wszyscy

    Zgłoszony przez AsiaaD na lutego 15, 2016 at 16:19.

    Generalnie smaczne, wszyscy chwała. 

    Po dodaniu przyprawy do piernika i wsadzeniu w  prostokątna formę wychodzi piernik bożonarodzeniowy 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze