 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
opublikowany: 12/12/16
                            
                zmieniono dnia: 13/10/17
                    Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 5 g kakao
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżek mąki
- 5 jajek
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczek cukru waniliowego
- 40 g mąki przennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Polewa czekoladowa
- 120 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Masa pomaranczowa do ciasta
- 2 pomarańcze
- 120 g orzechow wloskich
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- MASA POMARAŃCZOWA DO CIASTA
 1. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody. Założyć koszyczek. Do koszyczka włożyć dwie średniej wielkości pomarańcze. Gotować 20min/varoma/obr.1. ostudzić pomarańcze zalewając je zimną wodą na ok 1godz.
 2. Do naczynia miksującego włożyć 120 g orzechów zemleć 5s/obr.10. Zmielone orzechy przełożyć do innego naczynia.
 3. Ostudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki i włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 10s/obr.10, do rozdrobnionych pomarańczy wsypać zmielone orzechy i wymieszać 10s/obr7. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia (w razie potrzeby dokładnie wymieszać kopystką)
 BUDYŃ
 4. Do czystego naczynia miksującego założyć motylek. Dodać mleko, żółtka, cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną, gotować 6min. 30s./100 C/ obr. 2,5
 CIASTO
 5. Rozgrzać piekanik do temp. 180 C. Tortownicę (26cm) natłuścić i odstawić.
 6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i cukier waniliowy, ubijać 6min/37 C/obr.4. Ubijać kolejne 6 min/obr 4.
 7. Dodać wokół motylka bułkę tartą, mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać 4s./obr.3. dodać połowę masy pomarańczowej i wymieszać 4s./obr.4.
 8. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy , piec 35 min (180C).
 9. W taki sam sposób upiec dugi placek. Dobrze ostudzić oba ciasta.
 MASA BUDYNIOWA
 10 . Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek włożyć masło pokrojone na kawałki w temperaturze pokojowej wymieszać 30s. /obr. 4. Ustawić czas 2min./obr.3 i dodawać po łyżce przygotownego wcześniej budyniu.
 11. Powstałą masą przełożyć placki
 POLEWA CZEKOLADOWA
 12. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło podgrzać 4min./80C/obr. "Mieszanie" , przelać do innego naczynia. "Mieszanie" , przelać do innego naczynia.
 13. Założyć motylek. Do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1min./obr.4.
 14. Dodać kakao, ubić 2min./50C/obr.4, przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczone masło.
 15. Otrzymaną polewą delikatnie polać ciasto.
Tort pomarańczowo-czekoladowy
Porady
Do masy budyniowej można dodać pokruszoną czekoladę.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Przepis wygląda na ciekawy ale musisz go dopracować bo jest niejasny.
Co z masą pomaranczową? piszesz jak sie ja robi ale potem nie ma nic na temat co z nią zrobic. Przełożyć ciasto? Posmarować? Przepis nie ma zakończenia.
Tak z podanych składników wychodzi jeden placek 5 jajek
Czy z podanych składników na ciasto wychodzi 1 placek? Aż 5 jajek? Czy to nie będzie za rzadkie?