3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNE CIASTO Z MAKOWO-JABŁKOWĄ MASĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

ORZECHOWA KRUSZONKA

  • 200 g orzechów laskowych, ze skórkami
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki żółtka
  • 100 cukru trzcinowego

MASA MAKOWO-JABŁKOWA

  • 5 szt. średnich jabłek, obranych ze skórkipokrojonych w ćwiartki, około 500g
  • 100 g rodzynek
  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 120 g masła roztopionego
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli i kilka kropel octu jabłkowego
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ORZECHOWEJ KRUSZONKI
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dajemy orzechy, mielimy 15 sek./obr 8

    2. Dodajemy masło w kawałkach i cukier trzcinowy, mieszamy 10 sek./ obr.5

    3. Dodajemy mąkę, proszek i żółtka, wyrabiamy 40 sek./Ciasto

    4. Zawartość naczynia wyjmujemy na stolnicę (matę) , zagniatamy kruszonkę formując kulę, dzielimy ją na 4 części .

    5. 3/4 kruszonkowej kuli rozdrabniamy w rękach i wykładamy na blaszkę (posmarowana masłem i oprószoną mąką). Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C (termoobieg). Upieczony spód powinien być blady. Studzimy.
  2. MASA MAKOWO-JABŁKOWA
  3. 1 Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego wlewamy 4 białk, dodajemy szczyptę soli i kilka kropli octu jabkowego. Zakładamy motylek i ubijamy piane 3 min./temp.37 st.C/obr.3,5. Przekładamy do innego naczynia (miski)

    2. Do opróżnionego Blokada naczynia miksującego dajemy żółtka i cukier, ucieramy 4 min./temp. 37 st.C/obr.3. Pod koniec ucierania dodajemy roztopione wczesniej masło (chłodne)i dalej mieszamy 3 min./obr.3. Ustawiamy czas 3 minuty/obr.3 i stopniowo dodajmy masę makową, mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia

    3. Do zawartości naczynia dodajemy jabłka z rodzynkami, mieszamy 10 sek./obr Obroty wsteczne3

    4. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy już tylko kopystką.

    5. Na wystudzonym spodzie rozkładamy masę makowo-jabłkową, a na niej rozkladamy resztę (1/4) kruszonki orzechowej. Pieczemy w temp. 165 st.C(termoobieg) 50-55 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy w dowolny sposób.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Porcja jest na blachę 25 x 35 cm. Mnie zostało sporo masy makowej bo mialam mniejsza blaszkę. Wykorzystałam ja do upieczenia w małej keksowej foremce na spodzie z pokruszonych herbatników. Też dobre. SMACZNEGO!

SŁODKIE ŚWIĘTA


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • No cóż...juz któryś raz zwracam się z...

    Zgłoszony przez edytka_33 na stycznia 16, 2018 at 12:07.

    No cóż...juz któryś raz zwracam się z pytaniem do Gabi, ale ona chyba tylko "niektórym" udziela odpowiedzi...Przepis fajny, ale brak informacji ile cukru do masy makowej. Mam też wątpliwości co do wielkości kawałków jabłek-na wstecznych się nie rozdrobnią-ale może tak ma być? Niestety chyba się nie dowiemy-szkoda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłek nie trzeba rozdrabniac? Wystarczy wrzucić...

    Zgłoszony przez edytka_33 na stycznia 11, 2018 at 13:16.

    Jabłek nie trzeba rozdrabniac? Wystarczy wrzucić pokrojone w ćwiartki i na wstecznych wymieszać?Nie będą za duże kawałki w cieście?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,...

    Zgłoszony przez Asiak1 na grudnia 23, 2016 at 11:09.

    Witam,

    czy mają być 2 łyżeczki żółtka czy 2 żółtka??? Ile cukru do ucierania żółtek? Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie robienia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Melduję, Gabrysiu, że ciasto pyszne. Pierwsza...

    Zgłoszony przez edytka na grudnia 16, 2016 at 20:21.

    Melduję, Gabrysiu, że ciasto pyszne. Pierwsza próba powidła się bez zarzutu. Jak nie przepadam za makowcami, tak to ciasto jest super. Smile

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu dzięki za przepis Moja Teściowa się...

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 16, 2016 at 01:40.

    Gabrysiu dzięki za przepis tmrc_emoticons.) Moja Teściowa się ucieszy gdy zrobię taki na Święta tmrc_emoticons.) Kiedyś ona podobny robiła ale od kilku lat już nic nie piecze. Super!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla osoby, która nie lubi...

    Zgłoszony przez mysia na grudnia 15, 2016 at 10:55.

    Jak dla osoby, która nie lubi makowców, to w takim wydaniu ciasto jest pyszne. Zostałam poczęstowana i dlatego oceniam smak.Smile Pewnie jabłka dodają lekkości i wilgotności.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne ciasto do wypróbowania, dziękuję...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2016 at 10:26.

    Kolejne ciasto do wypróbowania, dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto muszę wypróbować , pamiętam jak...

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 15, 2016 at 09:10.

    Ciasto muszę wypróbować , pamiętam jak moja ciocia na święta zawsze piekła taki makowiec z jabłkami , był pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze