thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 26/07/12
zmieniono dnia: 31/07/12

Składniki

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki cukru, (polecam brązowy)
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, (może być szklanka pszennej, 0,5 szklanki żytniej lub orkiszowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie

Masa Twarogowa

  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, (bez dodatków smakowych)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %

Puszysta "pierzynka"

  • 3 białka
  • 1/2 szkalnki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki, prócz brzoskwiń, włożyć do naczynia miksującego, wymiesza - 1 min 10s/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Ciasto przełóożyć na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę tortową i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopustki (lub noża).

    Brzoskwinie odsączyć, pociąć na małe plasterki i rozłożyć na cieście.

    Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni

  2. Masa twarogowa
  3. Do naczynia miksującego założyć motylek. Wlać 4 białka i ubić - 5 min/ obr.3. Przełożyć do innego naczynia. Z naczynia miksującego wyjąć motylek.

    Do naczynia miksującefo włożyć  zółtka, cukier, wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek), cukier waniliowy, budyń, olej 1 kg twarogu, mleko i ubite białka. Wymieszać - 1m 30s/obr.6. Masę delikatnie wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

     

  4. Puszysta "pierzynka"
  5. Do naczynia miksującego ponownie założyć motylek, wlać 3 białka i cukier. Ubić - 5 min/obr3. Przygotowaną "pierzynkę" położyć na masie twarogowej po 40 minutach pieczenia i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w nim jeszcze na 10 minut.) Wyjąć sernik i pozostawić do wystygnięcią przykrywając go czystym ręcznikiem kuchennym.

    SMACZNEGO

    (u mnie cała rodzinka poprostu się zajada tym sernikiem tmrc_emoticons.;-) )

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z brzoskwiniami pod puszystą "pierzynką

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 2, 2019 at 18:35

    U mnie niestety nie wyszło...w piekarniku siedxialo nawet 10 min dłużej ...na drugi dzień przy krojeniu wylał sie środek sernika...

  • grudnia 20, 2018 at 12:53

    Podany gdzieś jest czas i temperatura pieczenia ?

  • kwietnia 15, 2017 at 16:10
    5.0

    Chapeau bas !!! Najlepszy sernik na świecie . Środek jest delikatny , aż się rozpływa . Na chmurce z białekLove wyszła mi rosa . Wygląda oblednie , a jeszcze lepiej smakuje . Bardzo dziękuję autorce za zamieszczenie przepisu.

  • marca 13, 2016 at 12:13

    Mam pytanie ile czasu piec ciasto w 180C

  • marca 8, 2015 at 18:45

    Dziś wypróbowałam naprawdę pyszny,serdecznie polecam Big Smile

  • lipca 15, 2013 at 23:36

    Budyń w proszku, wsypujesz prosto z torebki  tmrc_emoticons.)

  • listopada 29, 2012 at 16:44

    Zrobiłam sernik z tego przepisu, nie jestem wprawiona w pieczeniu ale w tym przypadku duma mnie rozpiera, sernik wygląda cudnie - lepiej niż ten z cukierni, smakuje rewelacyjnie, polecam.

    Doadm tylko że ja dałam do niego swojski ser, którego nawet wcześniej nie zmieliłam a w cieście mam strukturę "puszku". 

    Pozdrawiam autorkę tmrc_emoticons.;)

  • października 5, 2012 at 17:34

    Witam.

    Może to głupie pytanie ale jaki ma być ten budyń? to ma być proszek? czy mam uotować najpierw budyń?

     

  • lipca 30, 2012 at 11:37

    Jadłem...... Przepyszne, najlepszy sernik na świecie!!!! Serdecznie polecam Big Smile

  • lipca 26, 2012 at 11:43

    Ciasto musi byc smacznetmrc_emoticons.)  Mam podobny przepis, dala mi go kiedys moja szwagierka, bedzie juz z 15 lat... Teraz, chocby z ciekawosci, wypròbuje i ten, by poròwnac, ktòry lepszy tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Dam znacBig Smile Big Smile Big Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: