3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

RAZOWE PIERNIKI ORKISZOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 2 jajka
  • 100 g dobrego miodu (np. spadziowy)
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g ksylitolu (cukru brzozowego), lub 110 cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 15-20 g przyprawy do pierników (bez konserwantów)
  • 120 g masła
  • 450 g ekologicznej razowej maki orkiszowej (typ 1850 lub 2000)
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać z nałożoną miarką 1 min 30sek/temp. 80st/obr. 2

    2. do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 15s/obr.6

    3. gotowe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny

    4. na blasze z piekarnika ułożyć papier do pieczenia

    5. wałkować partiami ciasto na grubość ok 0.5cm (lub mniej), wycinać pierniczki ozdobnymi foremkami

    6. blachę z piernikami włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 180, po wyjęciu najlepiej studzić na kratce

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

pierniczki są delikatnie słodkie, można zwiększyć ilość cukru i miodu, co kto lubi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo się cieszę

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na grudnia 25, 2015 at 23:42.

    Bardzo się cieszę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi miło.

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na grudnia 25, 2015 at 23:41.

    Bardzo mi miło. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypieki z mąki razowej nie są

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 21, 2015 at 20:39.

    Wypieki z mąki razowej nie są zbyt popularne w wersji słodkiej, ale te pierniczki posmakowały wszystkim domownikom. Faktycznie nie można ich wałkować zbyt cienko, bo się kruszą, ale po upieczeniu są takie jak być powinny - z wierzchu twardawe, ale w środku miękkie i pachnące miodem. Polecam i dziękuję za kolejny zdrowy i smaczny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze