thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez bietka
opublikowany: 03/26/13
zmieniono dnia: 10/19/13

Składniki

nadzienie makowe

  • 50 gramów roztopionego masła
  • mak
  • cukier do smaku

ciasto

  • 500 gramów mąki tortowej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 20 gramów drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów roztopionego masła
  • 325 gramów mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Mleko podgrzać ok 2 min./ 50 stopni/ obr.1

    Dodać rozpuszcone masło, cukier i sól.

    Gdy mleko z pozostałymi skladnikami lekko ostygnie do 37 stopni dodac pokruszone drożdże , majonez i makę.

    Wyrobić ciasto 2 min.30 sek./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu TM przykrytym pokrywką z nałożoną miarką do czasu aż ciasto uniesie miarkę i zacznie się wydostawać na zewnątrz .

    Ciasto wyjąć na blat opruszony mąką i lekko wyrobić formując wałek.

    Podzielić na 16 kawałków. Z każdego kawałka formować kulę , nakryć wilkotną ściereczką i pozostawić do ponownego wyroścnięcia na 5-10 minut.

     

     

  2. Piekarnik rozgrzać do 190ºC

  3. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem i makiem .

    Placuszki zwijać w rulonik jak na naleśnik.

  4. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

  5.  

  6.  

  7. Uformowane bułeczki kłaśc po 8 sztuk na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 15-20 minut.

    Spryskać piekarnik woda i piec 20-25 minut.

Porady

Bułeczki można nadziewac też serem, orzechami, cynamonem lub ulubiona konfiturą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PLUSZKI Rosyjskie bułeczki drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 24, 2013 at 11:20

    pychotki

  • marca 26, 2013 at 09:14

    Przepisy podobne, ale nie identyczne. Na pewno w jego przygotwanie włożyłaś dużo pracy bietka tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

  • marca 26, 2013 at 08:55

    Jakimś cudem mi umknął - a sprawdzałam  w wyszukiwarce i nie wyskoczył tmrc_emoticons.(

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • marca 26, 2013 at 07:00

    tak zgadza się też mam przepis na te bułeczki PLUSZKI w ulubionych ale użytkownika Mahalii tmrc_emoticons.) są bardzo dobre polecam tmrc_emoticons.)

  • marca 26, 2013 at 06:32

    Hmm, często robię te bułeczki z takiego samego przepisu Mahalii, zamieszczonego dokładnie 2 lata temu:

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/pluszki-czyli-bu%C5%82eczki-rosyjskie/340847

    Są naprawdę pyszne  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 26, 2013 at 05:07

    tmrc_emoticons.DZnowu bułeczki .Fantastycznie, chyba się nie oprę

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: