- TM 5
Składniki
POLEWA (opcjonalnie)
- 50 g czekolady gorzkiej 70%
- 50 g mleka kokosowego
TORTOWNICA (ok. 27cm. średnicy)
CIASTO
- 50 g xylitolu (lub 80g cukru trzcinowego)
- 50 g cukru muscovado, (można pominąć i dać łącznie 80g xylitolu)
- 6 jajek
- 100 g miękkiego masła (lub 80g oleju kokosowego lub 70 g ulubionego oleju)
- 10 g przyprawy do piernika (bez cukru), ew. zrobić w Thermomixie
- 1 płaska łyżeczka sodki kuchennej
- 500 g upieczonej dyni hokkaido
- 100 g kaszy quinoa (komosy ryżowej), można zastąpić kaszą jaglaną
- 150 g migdałów bez skórki (lub migdałów w słupkach)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
PIECZENIE DYNI
1. piekarnik rozgrzać do temp. 190 st termoobieg, dynię przekroić na pół, rozkruszyć odrobinę oleju kokosowego na każdą połówkę, położyć na blasze skórka do dołu, piec 50 min, wystudzić, oddzielić miąższ od pestek i skóry (jeżeli skóra nie jest przypalona można ją również wykorzystać do ciasta
CIASTO
1. do naczynia miksującego włożyć migdały i quinoa, nałożyć miarkę, zmielić na mąkę 20s/obr 10, zgarnąć kopystka na dno naczynia i ponownie zmielić 10s/obr10, mąkę przesypać do innego naczynia (dodatkowo odłożyć łyżkę mąki do obsypania spodu tortownicy)
2. do naczynia miksującego wsypać cukier, nałożyć miarkę, zmielić na puder 8s/obr.10
3. dodać żółtka (białka odstawić), masło, nałożyć miarkę i ucierać 2min/obr.5
4. dodać kawałki upieczonej dyni, przyprawę do piernika, sodkę i wcześniej wykonaną mąkę, ucierać przy pomocy kopystki 20s/obr.6
5. przełożyć do innego naczynia
6. umyć Thermomix: 1000 g ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, zmiksować 8s/obr.10, przepłukać i osuszyć naczynie miksujące
7. nałożyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st./obr.4
8. białka przełożyć do wcześniej wykonanej masy, delikatnie wymieszać silikonową łopatką (lub inną łyżką)
9. gotową masę przelać do tortownicy (na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia lub wysmarować spód tortownicy olejem kokosowym i posypać mąką
10. wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190st), piec na ruszcie, drugi poziom od dołu przez 50 min
11. wyjąć ciasto z piekarnika od razu po skończeniu pieczenia i opuścić delikatnie tortownicę na podłogę z wysokości ok 30 cm, ten zabieg często wykonuje się po upieczeniu biszkoptów, wówczas jest duża szansa na to , że ciasto bardzo nie opadnie
12. po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, i dolną część posmarować powidłami śliwkowymi (najlepiej bez cukru) wykonanymi w Thermomixie, lub dżemem z czarnej pożeczki
Porady
Dodatkowo można wykonać polewę czekoladową (do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko kokosowe, podgrzać 3min/temp.80st/obr.2
Wersja bezmleczna ciasta- zamiast masła należy użyć twardego oleju kokosowego lub dowolnego oleju płynnego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak, chodzi o to żeby włożyć kopystkę przez otwór pokrywy i mieszać nią gdy Thermomix uciera ciasto. Kopystke nic się nie stanie. Często to robię przy ciastach.
Chciałam zapytać bo jestem świeża w obsłudze Thermomixa, chodzi mi o pkt 4. ...wcześniej wykonaną mąkę ucierać przy pomocy kopystki, tzn jak utrzeć?czy podczas pracy urządzenia może być włożona kopystka w otwór? Bo przecież obr 6 to jest w miarę szybko. Bardzo proszę o wytłumaczenie bo przepis jedt super.
chyba troszkę bardziej płaskie. Ale sama dynia mi wyszła też raczej sucha. będę próbować dalej, wiem ze samemu trzeba potestować
Konsystencja mojego ciasta nie jest bardzo lejąca, ale można oczywiście ją rozcieńczyć np. większą ilością dyni. Moje ciasto na zdjęciu nie jest też za bardzo wyrośnięte, a Pani wyszło bardziej płaskie????
chciałam zapytać jaką konsystencję powinno mieć ciasto kiedy przekładamy go do tortownicy? Mi wyszło dosyć gęste i zastanawiałam się czy jakoś go nie 'rozcięczyć'. Robię podobne ciasto z pieczonych buraków i tam konsystencja jest bardziej lejąca, tzn. przelewam do tortownicy, bardziej niż przekładam. Ciasto z dyni nie wyrosło mi jakoś specjalnie, ale w smaku było naprawdę pyszne. Zrobię napewno kolejne podejście Dziękuję za przepis
Przepis czyta się przepysznie Z przyjemnością wypróbuje!
Are you sure to delete this comment ?