Tu jesteś:
4
Składniki
Góralski kremarz
Ciasto
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, plaska
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g masła, zimnego
- szczypta soli
- 3 lub 4 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- powidla śliwkowe
Krem
- 90 g cukru kryształu
- 90 g kaszy manny
- 750 g mleka, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g cukru pudru
-
6
2h 10min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]SPOSÓB WYKONANIA: [/size]
W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki ( Interwał , czas 1 minuta )
Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 min.
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować.
Placki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni - ok.10 min
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]PRZYGOTOWANIE KREMU: [/size]
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]
W naczyniu miksującym umieścić motylek, dodać mleko ,kaszę mannę ,cukier kryształ(obroty 2, temp. 90 stopni , czas 11 min.) Ostudzić.
W czystym naczyniu umieść motylek , wrzuć masło , cukier puder i ekstrakt waniliowy(obroty 3, czas ok. 2 min.) Nie wyłączając ucierania dodawać stopniowo po łyżce zimnej kaszy , aby nie powstały grudki. Krem ucierać jeszcze z 3 min.
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]
[size= 12.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]Płaty ciasta smarować na przemian kremem i dżemem, na wierzchu polać czekoladą i posypać wiórkami kokosa lub orzechami [/size]
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz