3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Góralski kremarz


Wydrukuj:
4

Składniki

Góralski kremarz

Ciasto

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, plaska
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g masła, zimnego
  • szczypta soli
  • 3 lub 4 łyżki miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • powidla śliwkowe

Krem

  • 90 g cukru kryształu
  • 90 g kaszy manny
  • 750 g mleka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru pudru
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]SPOSÓB WYKONANIA: [/size]

    W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki ( Interwał , czas 1 minuta )

    Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 min.

    Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować.

    Placki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni - ok.10 min

    [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]

    [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]PRZYGOTOWANIE KREMU: [/size]

    [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]

    W naczyniu miksującym umieścić motylek, dodać mleko ,kaszę mannę ,cukier kryształ(obroty 2, temp. 90 stopni , czas 11 min.) Ostudzić.

    W czystym naczyniu umieść motylek , wrzuć masło , cukier puder i ekstrakt waniliowy(obroty 3, czas ok. 2 min.) Nie wyłączając ucierania dodawać stopniowo po łyżce zimnej kaszy , aby nie powstały grudki. Krem ucierać jeszcze z 3 min.

    [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]

    [size= 12.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]Płaty ciasta smarować na przemian kremem i dżemem, na wierzchu polać czekoladą i posypać wiórkami kokosa lub orzechami [/size]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy