3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dziecinnie proste ciasteczka twarogowe z jabłkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Dziecinnie proste ciasteczka twarogowe z jabłkiem

  • 250 gramów chudego twarogu
  • 250 gramów masła lub margaryny, Schłodzonego, Margaryna typu Kasia może być
  • 250 gramów mąki pszennej tortowej
  • 5 jabłek
  • szczypta cynamonu
  • Cukier puder, Do oprószenia
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać 250g mąki, 250g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki, 250g twarogu pokrojonego na kawałki. Założyć miarkę i wyrabiać programem do ciastavCiasto przez 2 minuty. Sprawdzić konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać ok 50g mąki. Wyrobić kolejną minutę.
  2. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum 30minut, a najlepiej na całą noc.
  3. Przygotować jabłka. Obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć z gniazd nasiennych. Oprószyć lekko cynamonem.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
  4. Schłodzone ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blaty, rozwałkować na ok 3-5 mm. Wycinać szklanką kółeczka (jak na pierogi). Na każdym kółkiem ciasta położyć kawałek jabłka, złożyć na pół ciasto i zlepić w rogach.
  5. Gotowe Ciastka układać na blasze na papierze lub macie to wypieków, zachować odległości ok 2cm pomiędzy ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.) I piec 30min.
    Podawać po ostudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
    Ciasteczka są kruche i delikatne, przypominają mi w strukturze coś pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można użyć innych owoców, np śliwek, brzoskwiń.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy do ciasta nie trzeba dodać proszku do...

    Zgłoszony przez Miodunka66 na października 13, 2023 at 17:57.

    Czy do ciasta nie trzeba dodać proszku do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze