Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Spód
- 150 g mąk przennej lub orkiszowej
- 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
- Cukier puder, do oprószenia
Nadzienie
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżeczek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczek cynamonu
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
- Przygotować kruszonkę: [/size]wszystkie składniki na kruszonkę wsypać o naczynia i wymieszać 10s/obr.6
- Do naczynia wsypać wszystkie składniki na spód i wymieszać 6s/obr.6.
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
- Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać solidnie cukrem pudrem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszne!
pyszne!
Wygląda bardzo ładnie, właśnie piekę,...
Wygląda bardzo ładnie, właśnie piekę, zobaczymy jak wyjdzie Brak tylko temp pieczenia spodu.
bigsmileBardzo dobre ciastocooking_7
Bardzo dobre ciasto...
Bardzo dobre ciasto
Bardzo dobre ciasto
Ale bym zjada love musi by pyszne
Ale bym zjadła musi być pyszne.
To jest moje ulubione ciasto z rabarbarem Podane z...
To jest moje ulubione ciasto z rabarbarem. Podane z gałką lodów waniliowych jest przepyszne. Polecam bardzo.