3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto kakaowe z polewą czekoladową i orzechami


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

cisto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2,5 MT mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżki powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
  • 1 płaska łyżka sody
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
  • 50 g czekolady mlecznej ( u mnie Wedel)
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • garść posiekanych orzechów
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. ciasto

    Zemleć cukier 10 s/ obr. 9.  Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3. Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3. Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4. Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

    polewaDo naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.  Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3. Odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3. Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto.  Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

polewa (przepis z KULINARNEGO ABC  – ganasz czekoladowy str. 69)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Korzystałam z tego przepisu

    Zgłoszony przez Kasia Z. na stycznia 7, 2016 at 17:59.

    Korzystałam z tego przepisu przygotowując ciasto na święta- dodałam przyprawę korzenną tmrc_emoticons.) ciasto wyszło fantastycznie, a ja zebrałąm za nie mnóstwo pochwał tmrc_emoticons.;) bardzo dziękuję! tmrc_emoticons.) i gorąco polecam pozostałym użytkownikom tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez katkol na stycznia 5, 2016 at 13:11.

    super tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto idealne dla lubiacych

    Zgłoszony przez Monika38 na listopada 28, 2015 at 20:16.

    Ciasto idealne dla lubiacych czekoladę  tmrc_emoticons.)

    Polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze