- TM 31
Składniki
Ciasteczka
- 250 g płatków owsianych
- 160 g mąki pszennej
- 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 150 g orzechów włoskich, [łuksane]
- 190 g margaryny lub masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wkładamy orzechy i rozdrabniamy - 2 sek. / obr. 6. Przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia wkładamy masło lub margarynę i cukier. Mieszamy - 15 sek. / obr. 4-6 (pomagamy przy uzyciu kopystki).
3. Dodajemy jajka i cukier waniliowy. Mieszamy - 30 sek. / obr. 6.
4. Dodajemy sodę oczyszczoną i mąkę. Mieszamy - 40 sek. / obr. 6.
5. Dodajemy płatki owsiane i orzechy. Mieszamy - 1 min. / "Obroty wsteczne" / obr. 4.
6. Za pomocą łyżki wylewamy masę małymi porcjami na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 20 min. (aż brzegi zaczną się rumienić).
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi
Porady
Przed rozpoczęciem przygotowywania masy na ciasteczka, najlepiej rozpocząć rozgrzewanie piekarnika
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak, zgadza się - ciasto jest lejące i trzeba nakładać łyżką. Mniej cukru? Też można Różne orzechy - super! Ja polecam też suszoną żurawinę i inne bakalie. No i cieszę się, że przepis przypadł do gustu To najlepsza nagroda
Przepis mnie zainteresował i upiekłam ciasteczka Mam kilka uwag Cukru dałam 150g i orzechy mieszane Ciasto jest lużne i trzeba nakładać łyżeczką, podczas pieczenia "rozlewa " się, po upieczeniu należy ciasteczka zostawić na blaszce do wystygnięcia (są miękkie i łamią się) po wystygnięciu są twarde i chrupiące i bardzo pyszne Polecam Pozdrawiam autorkę przepisu
[[wysiwyg_imageupload:1888:]][[wysiwyg_imageupload:1889:]][[wysiwyg_imageupload:1890:]]
Mam pytanie, czy ciasto jest lejące???? że trzeba wylewać łyżką Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?