3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Bułeczki cynamonowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 325 g mleka
  • 160 g cukru
  • 5 g mielonego kardamonu
  • 10 g drożdży świeżych
  • 250 g masła
  • 15 g cynamonu, mielonego
  • 5 g soli
  • 6
    5h 15min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Tangzhong - kleik
  1. Do zwykłego garnka wlewamy 125 g mleka i dodajemy 20 g mąki. Całość gotujemy na kleik. Moim zdaniem tego kroku nie ma sensu tego robić w Thermomix.
  2. Ciasto
  3. Do naczynia miksującego przekładamy wcześniej zrobiony kleik i dodajemy 500 g mąki, 125 g mleka, 80 g cukru, 5 g obranego i zmielonego kardamonu, 10 g świeżych drożdży, 125 g masła, 5 g soli.
  4. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy i smarujemy całość nadzieniem cynamonowym. Składamy w kopertę, delikatnie wałkujemy i tniemy na paski 2 cm. Robimy bułeczki - ciasto zakładamy na dwa palce, owijamy kilka razy i 2 ostatnie owinięcia robimy w ósemkę. (dokładny sposób znajdziesz na moim TikToku: dannxss "bułeczki cynamonowe").
  6. Odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  7. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę (możemy wykonać kruszonkę) i pieczemy 220 stopni, 15 minut.
  8. Nadzienie cynamonowe
  9. 125 g miękkiego masła, 80 g cukru, 15 g cynamonu razem mieszamy na jednolitą masę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na TikToku: dannxss


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy