Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
DO POSYPANIA BLACHY
- mąka migdałowa lub jaglana
PROSTOKĄTNA FORMA DO CIASTA (OK.29 X 36 cm)
CIASTO
- 100 g migdałów w słupkach (lub całych)
- 150 g cukru trzcinowego (lub 80 g ksylitolu)
- 8 jaj
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300 g suchego maku
- 600 g jabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, bez skóry)
DO POSYPANIA
- wiórki kokosowe lub słupki migdałowe
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady (np.Lindt 70%)
- 80 g mleka kokosowego (np. z puszki)
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. rozgrzać piekarnik - temp. 190st
2. tylko spód formy do ciasta posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub jaglaną (odstawić)
3. do naczynia miksującego wsypać migdały, nałożyć miarkę, zemleć na mąkę 10s/obr.10, odstawić do innego naczynia
4. do naczynia miksującego wsypać mak, nałożyć miarkę, zemleć 30s/obr.10, przełożyć do wcześniej zrobionej mąki midałowej
5. do naczynia miksującego wsypć cukier, nałożyć miarkę zemleć na puder 10s/obr. 10, dodać masło i same żółtka (białka odstawić do innego naczynia) , ucierać 2min/obr.5
6. dodać jabłka, ucierać 15s/obr.4
7. dodać zmielony mak, mąkę migdałową i sodę, wymieszać 1min/obr.4, masę przełożyć do innego naczynia
8. umyć Thermomix (1litr ciepłej wody, kropla płynu do mycia naczyć, nałożyć miarkę, zmiksować 10 sek/obr8-10), opłukać i osuszyć naczynie miksujące
9. nałożyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st/obr.4
10. białka przełożyć do wcześniej zrobionej masy, wszystko delikatnie wymieszać silikonową łopatką
11. gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia ciast,
12. na 2 stopniu od dołu piekarnika włożyć ruszt, na nim postawić formę z ciastem, piec w temp. 190st przez 45-50 min - Gdy już ciasto jest upieczone i ostygło można przygotować POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.
Do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, i dodać mleko kokosowe, nałożyć miarkę podgrzewać 5min/temp.80st/obr.1
Polewę rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi lub lekko prażonymi słupkami migdałów.
Jeżeli polewa jest mało plastyczna mozna dodać 2 łyżki wody
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
CIASTO BEZ LAKTOZY ,BEZ NABIAŁU: zamiast masła można dodać 125g oleju
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUpiekłam na wigilię. Wszystkim bardzo smakował....
Upiekłam na wigilię. Wszystkim bardzo smakował. Dziękuję
Piekę .na termoobiegu. Zależy od piekarnika.
Piekę .na termoobiegu. Zależy od piekarnika.
Maksi napisał:...
mam w swoich przepisach jaglane pieczywo chrupkie,...
mam w swoich przepisach jaglane pieczywo chrupkie, zamiast maki gryczanej można dodać właśnia mąkę z amarantusa, lub mąkę z komosy ryżowej
super przepis. mi też wyszedł
super przepis. mi też wyszedł 'mokry' ale raczej taki ma być. Pani Joanno jestem fanką Pani przepisów
p.s. Szukam czegoś fajnego (niekoniecznie na słodko) z komosą ryżową i kaszą amarantus, jakby miała Pani jakiś przepis to chętnie przetestuję.
Ten makowiec ma być taki
Ten makowiec ma być taki mokry czy mi się nie dopiekł? W smaku bardzo dobry ☺
Pyszny, dzieki za przepis
Pyszny, dzieki za przepis miałam co zjesc na świetach
Bardzo dziwna sprawa z tymi
Bardzo dziwna sprawa z tymi białkami. Pomysł zaczerpnęłam od mojego kolegi i za każdym razem dobrze się ubijają. Bardzo ważne jest , aby naczynie miksujące było suchutkie. Ale jeżeli wychodzi bez podgrzewania to proszę się tego sposobu trzymać. Pozdrawiam
Niestety po podgrzaniu białek
Niestety po podgrzaniu białek zrobiła sie woda - kolejne białka bez grzania ubiły sie i ciastko wyszło ok, jak dla mnie troche za mało słodkie. Polewe zastąpiłem lukrem.
Maksi napisał: Witam, czy
BARDZO SMACZNY! Piekłam na
BARDZO SMACZNY!
Piekłam na samym dole piekarnika, grzanie góra-dół
Dzięki za przepis
Pozdrawiam
Agata
Witam, czy grzanie ma być
Witam, czy grzanie ma być góra dół lub czy można z tylko termoobiegiem?
Genialny przepis...
Genialny przepis... konsystencja lekko ubitej pianki... zaskoczenie i super smak!!! Gratuluję pomyslu!!! A przy okazji moje pierwsze ciato bezglutenowe (i generalnie bez mąki )
pychotka. Polecam serdecznie
pychotka. Polecam serdecznie
Ten jest na prawdę smaczny.
Ten jest na prawdę smaczny. Na urodziny i do śniadaniówki dla dzieci (sama to sprawdziłam - zdrowe słodkości)
Wszystkie makowce bardzo
Wszystkie makowce bardzo lubię, w takiej postaci jeszcze nie jadłam.
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi