3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka majonezowa - puszysta, wilgotna i szybka


Wydrukuj:
4

Składniki

Babka majonezowa - puszysta, wilgotna i szybka

  • 4 jajka
  • 280 gramów cukru
  • 60 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki majonezu

dodatkowo

  • margaryna, do natłuszczenia formy
  • bułka tarta
  • Cukier puder
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Babka majonezowa
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C (góra-dół)
    Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą.

    Odmierzyć 280g cukru.
    Założyć motylek.
    Do czystego i suchego naczynia włożyć białka jajek, ustawić 3min/obr. 3,5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. W międzyczasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy cukier.

    Wyciągamy motylek.
    Dodajemy pozostałe składniki oprócz majonezu i ustawiamy 2min/ obr. 4. Po minucie przez otwór w pokrywie dodajemy majonez.

    Ciasto wylewamy na wcześniej natłuszczoną blachę, pieczemy przez 45min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy babkę na 5min w wyłączonym piekarniku.

    Po wystygnięciu dekorujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babka jest bardzo smaczna. Sprężyste, wilgotne...

    Zgłoszony przez BeaJud na kwietnia 22, 2019 at 16:44.

    Babka jest bardzo smaczna. Sprężyste, wilgotne ciasto. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Polecam!

    Zgłoszony przez ko.mat@wp.pl na czerwca 19, 2018 at 23:25.

    Świetny przepis! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowana na święta- upieczona w piątek,...

    Zgłoszony przez aqnieszka na kwietnia 1, 2018 at 17:13.

    Przetestowana na święta- upieczona w piątek, ale w sobotę rozkroilam, bo bałam się zakalca, którego na szczęście nie było i musiałam "dopiekac", bo został malutki kawałek. Porcja na małą blachę, ale 4 babeczki do koszyczka - muffinki też wyszły

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanie: czy nie za malo maki wskazano w...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na marca 31, 2018 at 19:43.

    Pytanie: czy nie za malo maki wskazano w przepisie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobra polecam!!!

    Zgłoszony przez andpel na marca 17, 2018 at 11:54.

    bardzo dobra polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze