1 Keks

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto:

  • 120 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 2 jaja
  • 225 g mleka
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g bakalii, (ulubionych)
  • Cukier puder, (do posypania)
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  

    Margarynę roztapiamy w Blokada naczynia miksującego- 3 min/100 st./ Mieszanie. Do Blokada naczynia miksującego odajemy cukier- 3 min/ 5 obr. Gdy masa trochę przestygnie (do ok. 37 st.) dodajemy jaja i ustawiamy 4 min/ 5 obr. 

    Bakalie wkładamy do miski i dodajemy trochę mąki. Obtaczamy. W ten sposób bakalie nie opadną na dno podczas pieczenia.

    Do Blokada naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek. Wyrabiamy 2.30 min/ 4 obr. Masa powinna być jednolita. Dodajemy bakalie- 40 s/ Mieszanie.

    Piekarnik ustawiamy na 200 st.

    Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej bądź blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blachę wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 180 st.

    Pieczemy 50- 60 min.

    Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny. ...

    Zgłoszony przez kamisss72 na listopada 25, 2019 at 16:08.

    Pyszny.
    Robiłam w sobotę. Dałam 179 g cukru, ale następnym razem i tak zmniejsze jeszcze troszkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny wyszedł 😋

    Zgłoszony przez Abrakadabra 123 na listopada 24, 2019 at 19:44.

    Pyszny wyszedł 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi...

    Zgłoszony przez Witoszka na stycznia 26, 2018 at 18:04.

    Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi o smak, to chyba wrócę jednak do swojego starego przepisu...Puzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze...

    Zgłoszony przez Dynia2016 na listopada 25, 2017 at 09:05.

    Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze wskazówkami. Zapach w domu niesamowity. Polecam Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Urósł... i nie opadł, super. Następnym...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 7, 2017 at 16:22.

    Urósł... i nie opadł, super. Następnym razem zmniejszę ilość cukru. Przepyszny. Rodzina zadowolona tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda zachęcająco. Próbuję

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 7, 2017 at 15:38.

    Wygląda zachęcająco. Próbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny! ...

    Zgłoszony przez kamisss72 na stycznia 3, 2017 at 20:02.

    Bardzo smaczny! tmrc_emoticons.)

    Cała Rodzina zachwalała. Urósł pięknie!

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł OK tylko dałam za małą...

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na grudnia 8, 2016 at 12:16.

    Wyszedł OK tylko dałam za małą keksówkę i wyrósł bardzo wysoki ale w środku był surowy więc przedłużyłam o 20 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Odpowiadam po czasie ale

    Zgłoszony przez madado87 na czerwca 21, 2016 at 13:15.

    Odpowiadam po czasie ale zawsze: przepis ten miałam z jakiejś gazety i tylko przerobiłam go na theromixa. Tam tak ktoś napisał temperaturę tmrc_emoticons.) Co do zdjęcia to moja inwencja twórcza, a cukier puder był w przepisie.

    A wracając do pierkarnika to teraz tak sobie myślę, że bynajmniej ja mam wiele ciast że muszę najpierw rozgrzać do większek temp a później zmniejszyć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juz sie za niego biore az mi

    Zgłoszony przez sasia na maja 4, 2016 at 17:24.

    juz sie za niego biore az mi slinka cieknie tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Interesuje mnie dlaczego mam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 13, 2016 at 14:23.

    Interesuje mnie dlaczego mam rozgrzać piekarnik do 200 *C i po włożeniu foremki zmniejszyć do 180*C,czemu mam posypać pudrem skoro na zdjęciu są skórki cytrynowe .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze