Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 250 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
- 150 g cukru
- 50 g mąki
- Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 60 g wody
- 60 g cukru
- 20 g masła
-
6
35min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekoladę ze ścianek naczynia.
- Dodać masło, roztopić 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać cukier i żółtka, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, wymieszać 20s/obr.4. Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej masłem silikonowej formy do pieczenia ciast (Ø22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut. Polewa czekoladowa
- W czasie pieczenia ciasta do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 7.
- Dodać wodę i cukier, gotować 15 min/100°C/obr. 3 bez założonej miarki.
- Dodać masło, wymieszać 30s/obr.4.
- Ciasto polać równomiernie polewą. Podawać na ciepło.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzDziewczyny jak upieke w tortownicy 28 to nie...
Dziewczyny jak upieke w tortownicy 28 to nie będzie za niskie ?
...
U mnie dzieciaki piekły i z rozpędu wszystkie składniki na polewę dali od razu też wyszła super. I jeszcze może to, że bałam się, że nie dopiekę i dałam 10 minut więcej w piekarniku, ale jednak przy 30 minutach fajniejszy, wilgotny, bo tak dałam poprzednio.
Ja wsypuje tylko 100g cukru i daje mu sie troche...
Ja wsypuje tylko 100g cukru i daje mu sie troche dluzej rozpuszczac.
Bialka ubijam 3-4 minuty.
Piekę cale 30minut.
Wychodzi obledne. 🧡
Ciasto jest pyszne. Zrobiłam bez polewy bo to...
Ciasto jest pyszne. Zrobiłam bez polewy bo to byłaby już rozpusta na maxa
W smaku rewelacja i wyroslo tez ladnie. POLECAM
W smaku rewelacja i wyroslo tez ladnie. POLECAM
ciasto wyszło super , mi wyrosło . polecam...
ciasto wyszło super , mi wyrosło . polecam wykonać
Wyszło bardzo smaczne. DZIĘkuje za przepis
Wyszło bardzo smaczne. DZIĘkuje za przepis
Ciasto super . . . Zmieniłam tylko kolejność...
Ciasto super . . . Zmieniłam tylko kolejność najpierw zrobiłam masę czekoladowa później ubilam białka. Polecam
toż to brownie ! straszna ilość czekolady ale...
toż to brownie ! straszna ilość czekolady ale efekt wart jest tego a opis wykonania bardzo staranny. Owszem, jeśli zależy nam na przepisie "jednogarnkowym" trzeba pogodzić się z ubytkiem piany czekającej na dodanie do masy. Ale jeśli zrobimy to na końcu , w innym naczyniu też będzie super.
Ciasto wyszło obłędne. Zamiast polewy,...
Ciasto wyszło obłędne. Zamiast polewy, posypałam po prostu kakao.
ZrobionePychota,paluchy lizac
ZrobionePychota,paluchy lizac
Dla mnie rewelka. Dzis powtórka, bo przedwczoraj...
Dla mnie rewelka. Dzis powtórka, bo przedwczoraj było za mało
dla mnie pyszka
dla mnie pyszka
Robiłam wczoraj zgodnie z przepisem 🙂 Cała...
Robiłam wczoraj zgodnie z przepisem 🙂 Cała rodzina się zajadała 🙂Ciasto stało na stole może pół godziny i zostały tylko okruszki 😉 Wyglada troszkę jak by było zakalcowate ale ten środek przez pianę jest puszysty i miękki. Smakuje bosko. Polecam 😊
Bodzenka...
Bodzenka:
Zgadzam się. Kolejność czynności chyba nie do końća właściwa. Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem. Piana ubiła się pięknie ale zanim zrobiłam czekoladową masę, zaczęła się upłynniać. Już na etapie mieszania białek z masą miałam niefajne przeczucie, że raczej mi to nie wyrośnie. I miałam rację. Nie wyrosło ponad poziom surowej masy. Co przy 6 ubitych białkach wydaje się aż niemożliwe. Z drugiej strony czekolada jest ciężka i ciągnie ciasto w dół. ALE mimo, że ciaso nie wyrosło, jest smaczne i bardzo delikatne. Nie ma w środku zakalca, bo tego się obawiałam. Zresztą przy ciastach czekoladowych w razie zakalcowej wpadki zawsze można powedzieć, że do brownie . Podsumowując, sugerowałabym odwrócić kolejność czynności- najpierw zrobić czekoladową masę, przełożyć do innego naczynia i potem ubić białka i wymieszać je z resztą. Zwiększa to szansę na wyrośnięcie.
pycha
pycha
Ciasto szybkie w
Ciasto szybkie w przygotowaniu, jest smaczne - miękkie,wilgotne i mocno czekoladowe, choć ja swoje przygotowałam na bazie kakao a nie czekolady. Jedyną wadą ale znaczącą jest to, że ciasto bardzooo opadło po wyjęciu z piekarnika niemal do wysokości surowej masy.Jak na ciasto na tylu jajkach to duża wada
Szybkie i pyszne. Przepis
Szybkie i pyszne. Przepis zagościł w mojej kuchni
na stałe. Polecam.
Obłędne ciasto, Polecam i
Obłędne ciasto, Polecam i napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole
REWELACJA :)
REWELACJA
Wyglada smakowicie na pewno
Wyglada smakowicie na pewno upieke
Pycha
Pycha
Ciasta jeszcze nie piekłam
Ciasta jeszcze nie piekłam ,,, (ale to zrobie) ,,, skorzystałam z przepisu na polewę , i przyznam , że jest rewelacyjna!!!!!!!!!!.
Ciasto przepyszne! Potem, po
Ciasto przepyszne! Potem, po ostygnięciu ( jesli zdąży, bo u mnie przeważnie znika natychmiast ) można podgrzać w mikrofali. Poecam !!!
:)pycha
pycha
Ciasto przepyszne! Wyrosło i
Ciasto przepyszne! Wyrosło i nie było zakalcowate. Zrobilam bez polewy, na wierzch dałam masę z białej czekolady. Wstawilam do lodówki, jedliśmy na zimno - było ekstra!
Szybko i pysznie, co prawda
Szybko i pysznie, co prawda moje ciasto było bez polewy ale zniknęło błyskawicznie polecam
Uwielbiam to ciasto od dawna
Uwielbiam to ciasto od dawna , ale ten przepis to rewelka!
Ciasto pyszne. Nie wyszło
Ciasto pyszne. Nie wyszło zakalcowate, ładnie wyrosło, ale jest miękkie i bardzo czekoladowe w środku. Polewa to połowa sukcesu - pyszna i aksamitna. Piekłam 30 minut. Na ciepło rewelacja
Zrobilam dzis na 5
Zrobilam dzis na 5 Ur.coreczki.przepyszne.zjedlismy cieple z lodami waniliowymi.poezja smaku.marzenie kazdego dziecka!
Wczoraj po raz pierwszy
Wczoraj po raz pierwszy upiekłam to ciasto - wyszło pyszne. I wyglada jak z obrazka dekoracja z bitej śmietany Rewelacja
Ciasto jest
Ciasto jest przepyszne.Robiłam je już kilka razy Polecam!
Banalnie prosty przepis, a
Banalnie prosty przepis, a ciasto wyszło przepyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Jest to ciasto w stylu brownie, wilgotne.
Ja swoje ciasto piekłam 26 minut w 180 stopniach bez termoobiegu(tylko góra i dół) w zwykłej tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto mocno urosło, dlatego po upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, tylko studziłam przy otwartych drzwiczkach ok 10minut. Polewę* nakladałam przy użyciu pędzelka, żeby za mocno nie obciążyło jeszcze ciepłego ciasta. Do tego jakieś lody( np. malinowe, cytrynowe) i nic tylko jeść nie licząc kalorii
* Polewę robiłam inaczej niż w przepisie, ale tylko z racji, że się pospieszyłam i za szybko dodałam masło Do rozpuszczenia wszystkich składników wystarczyło 5-6minut, a nie jak w przepisie: 15.
[[wysiwyg_imageupload:2169:]]
Ciasto jest super !!! Pycha
Ciasto jest super !!! Pycha
Cięzkie i zakalcowate u mnie
Cięzkie i zakalcowate u mnie też
8)wypróbowałam całkie saczne
wypróbowałam całkie saczne
też robiłam to ciasto kiedyś
też robiłam to ciasto kiedyś z książki TM i niestety wyszedł mi zakalec podobnie jak Wam.
No właśnie tak się
No właśnie tak się zastanawiam czy aby na pewno miał wyjść taki sobie ot zakalec... ja robiłam dzisiaj...ciasto wyrosło - tak jak murzynek zazwyczaj, ale jak polałam czekoladą to opadło i teraz jest takie niemal jak grubość masy, którą wylałam przed pieczeniem do formy Czy ktoś kto uważa że ciasto jest "fantastyczne" czy "przepyszne" mógłby skomentować jak ono powinno wyglądać i jak smakować? z góry dzięki! PS. robiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale wydaje mi się że białka powinno się ubić na końcu a nie na poczatku bo do tgeo czasie część białka się upłynniła...:/
witam pytanie mam. Czy to
witam pytanie mam. Czy to ciasto smakuje również na zimno???? przecież nie zjemy całego od razu a co do zakalca to wydaje mi sie że to ciasto to typ brownie czyli takie ciężkie jak zakalec tak mi sie wydaje...
Tragedia! Pierwszy raz od lat
Tragedia! Pierwszy raz od lat zrobiłam zakalec i to taki chamski prawie na calym ciescie! A mial byc super tort urodzinowy na bazie tego ciasta Pewnie popelnilam błąd przy mieszaniu, moze za krotko (chociaz bylo wymieszane), moze za mocno mimo ze sie staralam delikatnie. Uzylam tez blachy tradycyjnej teflonowej zamiast silikonu chociaz nie sadze zeby to mialo znaczenie. Poszly w smietnik 2,5 tabliczki dobrej czekolady, masło, jajka... eh, musze robic od nowa. No i jeszcze mam nowy piekarnik, to pierwsze ciasto w nim, chociaz wlasnie piecze sie sernik i wyglada ladnie
Dziś po raz pierwszy
Dziś po raz pierwszy wykonałam to ciasto - wyszło przepysznie, wręcz IDEALNIE, a robi się je fantastycznie łatwo Pozdrawiam
Ciasto jest przepyszne.
Ciasto jest przepyszne. Polecam
Nie wiem jak wam to może
Nie wiem jak wam to może smakować, zdecydowanie za gorzkie, mimo, że połowa czekolady, którą dodałam była mleczna.
Wygląda smakowicie zrobię na
Wygląda smakowicie zrobię na pewno
Ciasto pyszne i nie zajmujące
Ciasto pyszne i nie zajmujące dużo czasu. Jak najbardziej godne polecienia szczególnie dla czekoladowych łasuchów