3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

pasztet z drobiu


Wydrukuj:
4

Składniki

15 plaster/plastry/plastrów

  • 2 duże udka z kurczaka
  • włoszczyzna - kawałek selera, por, 2 małe marchewki, 1 pietruszka, jedna cebula opieczona na patelni
  • 2 kostki rosołowe ( drobiowe )
  • 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 1 bułka, kajzerka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka majeranku, gałka muszkatałowa
  • garść rodzynek lub żurawin
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.do naczynia wlać wodę i dodać kostki rosołowe

    2. w koszyczku umieścić udka, jarzyny i przyprawy.zamknąć miarką MT gotować 1 godz.temp.100 stopni.poz.soft. po zagotowaniu zdjąć miarkę MT z pokrywy.gotujemy całość jak rosół.

    po ugotowaniu , gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z koszyczka razem z jarzynami.rosół przelewamy do innego naczynia. w miseczce rozdrabniamy bułkę i zalewamy ją rosołem, odstawiamy aby dobrze nasiąkła. przestudzone mięso oddzielamy od kości ( razem ze skórą) , wkładamy do naczynia dodając całą włoszczyznę, jajka, przyprawy oraz sparzoną wątróbkę. dodajemy również namoczoną bułkę.przyprawiamy majerankiem, pieprzem świeżo zmielonym oraz gałką. wlewamy również 200 ml rosołu. miksujemy przez 20 sek.obr.6

    otwieramy naczynie i sprawdzamy smak. jeśli jest mało słone można dosolic lub dodać wiecej majeranku. wsypujemy garść rodzynek lub suszonyc żurawin i lekko mieszamy kopystką. masę wylewamy do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułką tartą ,foremki. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniuku przez 1 godzinę.

    nieraz robię inną wersję tego pasztetu : kupuję 30 dag wątróbki i kilka sztuk wkładam w całości do masy pasztetowej ( również sparzone ) - w różnych miejscach, jak masa jest już w foremce. bardzo ładnie wygląda pasztet po przekrojeniu. dodatek rodzynek lub żurawin nie jest konieczny , ja osobiście bardzo lubię. pasztet jest łatwy w przygotowaniu i zostaje jeszcze rosół na obiad.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry pasztet. Robiłam

    Zgłoszony przez MagdaRo na października 1, 2016 at 22:15.

    Bardzo dobry pasztet. Robiłam z samego mięsa drobiowego, wątróbki u mnie nie trawią. I wyszedł bardzo dobry. Polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam juz kilka pasztetów

    Zgłoszony przez alicja205 na marca 10, 2016 at 19:04.

    Robilam juz kilka pasztetów ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Jedynie trochę go "podrasowałam" przysmażając cebulkę na łyżce smalcu ze skwarkami tmrc_emoticons.;) Na końcu jak w przepisie dałam garść zurawiny i powtykałam wątrobke drobiową. Pychota!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PASZTET PYCHA! choć takich

    Zgłoszony przez megr07 na marca 20, 2013 at 20:26.

    PASZTET PYCHA! choć takich rzeczy nie jadam i wyszedł nawet z podwójną ilością wątróbki - POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że trafiłam na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 17, 2012 at 12:19.

    Cieszę się że trafiłam na przepis pasztetu drobiowego tmrc_emoticons.) Pusiu dziękuję i serdecznie pozdrawiam,a przepis wykorzystam Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis. Co

    Zgłoszony przez dzidektrbn na września 8, 2011 at 14:50.

    Bardzo fajny przepis. Co prawda zamiast kurczaka daliśmy indyka, ale smak świetny. Pasztet najlepiej smakuje po 24 godzinach jak porządnie się "zsiądzie". Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze