Składniki
9 porcja/porcje/porcji
- 1 cebulka dymka, *
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 5 jajek, ugotowanych na twardo
- 1 brokuł lub kalafior (najlepiej zielony)
- 50 g płatków migdałowych
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Brokuły lub kalafior umyć, podzielić na różyczki, ułożyć w przystawce Varoma, lekko posypać solą
2. Do Termomisia wlać wodę i nastawić na 20min/poz 2/ T Varoma
3. Jak temperatura osiągnie 90C można postawić Varomę, gotować ok 15 min - po tym czasie należy sprawdzić czy są twarde - najbardziej pożądane są al dente.
4. Różyczki wystudzić (jeśli są aldente to samoistnie jak bardzo miękkie to wrzucić do lodowatej wody), po odcedzeniu przełożyć do miski
5. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka i miksować 3-4 s/poz 4 (tak by lekko je posiekać)
6. Jajka połączyć z brokułami/kalafiorem
7. W naczyniu miksującym umieścić majonez i jogurt doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) zmiksować 15s/poz 3. połączyć z pozostałymi składnikiami
8. Migdały: na suchą rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej) wsypujemy płatki i prażymy do uzyskania złotego koloru (należy często "ruszać" patelnią, lub mieszać migdały łopatką) trwa to max 5min
9. Migdałami posypujemy z wierzchu tuż przed podaniem na stół. (wtedy są kruche, ale na drugi dzień tez są smaczne)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
*dla zaostrzenia smaku można dodać cebulkę dymkę (szczypior) pokrojoną nożyczkami lub zmiksować kawałek pora
Rewelacyjnie smakuje z kalafiorem królewskim - zielonym
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdo przepisu dodałam jeszcze
do przepisu dodałam jeszcze suszone pomidory w oliwie i małe ravioli. WYSZŁO PYSZNIE!