PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
Ciasto
- 250 gramów mleka
- 25 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów cukru
- 1 jajko kurze
- 550 gramów mąki
- 60 gramów oleju z oliwek
- 10 gramów soli
- 1 bialko do sklejania
- 1 surowe zòltko + odrobina mleka do smarowania
Nadzienie
- 700 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
- 50 gramów cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 130 gramów miekkiego zòltego sera ( np. gouda)
- 125 gramów mozzarelli
- sòl, pieprz, pietruszka
- majonez, ile trzeba
- 40 gramów oleju z oliwek
- ewentualnie piers kurczaka ugotowana, 2-3 jajka ugotowane na twardo, zielony groszek, kukurydza....
Dodatki
- listki salaty, ile trzeba
- pomidorki male
- patyczki do szaszlykòw
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ciasto:
Do "Blokada naczynia miksującego" wlac mleko: 1min / 37° / obr 1. Dodac pozostale skladniki ( bez bialka i zòltka) : 3min / "Ciasto" . Zostawic do wyrosniecia.
Nadzienie:
Pieczarki ugotowac, odcedzic. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc cebule i czosnek: 4sek / obr 7. Dodac pieczarki i pietruszke: 6-7sek / obr 5. Dodac olej: 3min / 100° / obr 1. Wyjac. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc ser: 5sek / obr 6, odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc mozzarelle: 3sek / obr 5. Jajka (lub kurczaka), ugotowac na twardo, odlozyc. Przygotowac farsz do pieczenia: zmielone pieczarki polaczyc z serem i mozzarella, doprawic sola, pieprzem. Tym farszem mozemy napelniac kwiatki, paszteciki, rogaliki.... , Kròre bedziemy piec w piekarniku. Pozostaly farsz doprawiamy majonezem, mozemy dodac pokrojone w kosteczke jajka, badz kurczak, groszek, badz kukurydze. Ten farsz bedzie potrzebny do nadziewania, bez pieczenia.
Ciasto rozwalkowac. Dostosowac do wybranej wg gustu foremki, naoliwionej, posmarowac zòltkiem, piec w goracym piekarniku: 180° / do zrumienienia, wyjac , ostudzic, zdjac z formy. W miedzyczasie wycinac , formowac ròzne kwiatki, listki, nadziewac nadzieniem, ktòre sie da. Z reszty porobic paszteciki, cornetti... itd. Sklejac potrzebne czesci bialkiem, wszystko posmarowac zòltkiem. Nastepnie pieczemy kwiatki i inne dodatki.
Komponujemy wszystko: Scinamy troche srodek naszej formy, " zatykamy" nim dziure w formie, by nadziac tam pòzniej patyczki z kwiatkami. Wkladamy kwiatki. Podstawe formy smarujemy majonezem, dekorujemy salata. Nakladamy wczesniej przygotowany farsz. Dekorujemy pasztecikami, posiekanym zòltkiem, pomidorkami, salata.... Itd.
Przechowywac w lodòwce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGabrysiu, ale jest jeszcze
Gabrysiu, ale jest jeszcze jedno wyjscie. W moim przepisie wejdz sobie na WARIANT, to obejrzysz zdjecie wieksze, a potem po prostu nie bedziesz kontynuowac, tylko wycofasz sie Nie wiem czy mnie zrozumialas, mam nadzieje, ze tak
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Bez przesady, dziewczyny ;)
Bez przesady, dziewczyny Niektòre rzeczy wycinalam foremka, niektòre robilam recznie, Gabrysiu Zobacze czy dam rade wstawic zdjecie, powiekszone
[[wysiwyg_imageupload:447:]]
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniczko, a gdybyś tak
Veroniczko, a gdybyś tak jeszcze pokazała zbliżenie , albo opisała jak robisz te śliczne kwiatuszki? To wygląda jak robione maszyną: równiutkie i zgrabne. Majstersztyk!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Weroniczko, po prostu brak mi
Weroniczko, po prostu brak mi słów... My wszystkie razem do pięt Ci nawet nie dorastamy... :O Mistrzyni z Ciebie
Gabrysiu, mnie sie bardzo
Gabrysiu, mnie sie bardzo podoba, dlaczego nieudana kopia !!! ???? Ze zdjecia nie widac dobrze szczegòlòw, zrobilas troche mniej kwiatkòw, jesli sie niemyle, ale te, ktòre widze sa przesliczne Kazdy ma zreszta swòj styl, swòj osobisty pomysl realizacji , tak powinno byc Nie masz sie czego wstydzic, ciesze sie niezmiernie, ze znalazlas czas, ze zrobilas i ze wstawilas zdjecia I nie chce wiecej slyszec takich rzeczy Wydaje mi sie kochanie, ze za malo sie doceniasz.... Potrawisz robic tyle wspanialych rzeczy, jestes piekna osoba Bo jak nie, to kiedys wpadne do Ciebie i przeloze przez kolano A teraz na powaznie.... zrobilas kawal dobrej roboty, kwiatki sa przesliczne, wszystko prezentuje sie bardzo dostojnie Moc buziaczkòw, kochanie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nieudolna kopia Veroniczko ,
[[wysiwyg_imageupload:437:]][[wysiwyg_imageupload:434:]]Veroniczko , zrobiłam, ale gdzie mi tam do Twojego ARCYDZIEŁA!!!! Moja kompozycja to takie nieudolne malpowanie, ale i tak wzbudziło wielki podziw rodzinki. Trochę się wstydzę, ale wstawiam to zdjęcie, choć nie jest to zbyt dobre ujęcie.
Do środka dałam sałatkę jarzynową , też zrobioną w termosiu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Niusia, Anka 25, Maszoperia,
Niusia, Anka 25, Maszoperia, Anna 500, dzieki dziewczyny Juz prawie pozarte Zrobi sie drugie na swieta Nocka dluga Buziaczki wszystkim
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
ElaK napisał: Dziękuję Verciu
Elu, nie chyba, tylko do dziela Poradzisz sobie swietnie, jestem pewna
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
gabi49 napisał: No, teraz
Zròb, zròb, efekt - niespodzianka bedzie, zobaczysz Gabrysiu Jakby, co, to jeszcze wytlumacze, nie ma problemu Fotka musi byc, koniecznie Moze nie wyjdzie identyczny, moze podobny, ale to juz zalezy od pomyslu kazdego z nas To nie gra roli, zreszta A wyjsc, wyjdzie, jestem pewna A jaka zabawa i relax przy tym Przy dobrej muzyce na cala pare i papudze, co spiewala Ja mialam niezla zabawe
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super! aż szkoda jeść, a już
Super! aż szkoda jeść, a już misterne kwiatki- mistrzostwo !
Vercia, podziwiam Cię!
Ale cudo piekne :D :D :D
Ale cudo piekne pozdrawiam
Mistrzostwo Świata!!!
Mistrzostwo Świata!!!
cudeńko... aż szkoda jeść ;o)
cudeńko... aż szkoda jeść ;o) Pozdrawiam
;o)
Dziękuję Verciu za
Dziękuję Verciu za wyjaśnienie sposobu wykonania tego arcydzieła... Główkowałam jak to po kolei zrobić ale nie rozumiałam jak ma powstać ten "wazonik" A teraz chyba już wiem Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
No, teraz troche kumam,
:O No, teraz troche kumam, Veroniczko. W zyciu bym nie wpadła na taki pomysł! Kusi mnie, żeby spróbować zrobić takie podobne cudo. Jak wygospodaruję czas - upiekę i ozdobię. Potem oczywiście fotka. Ale tylko wtedy jak mi to się uda.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dzieki dziewczyny, jestescie
Dzieki dziewczyny, jestescie kochane Calosc wykonalam wczoraj, Gabrysiu Dziekuje za slowa uznania wszystkim i kazdej z osobna Elu, jako przystawka i salatka zarazem , postawione na srodek stolu, sluzy pieknie za wazon- jadalna ozdobe To jest jeden z pomyslòw na konkurs, drugi zaraz po swietach doczeka sie realizacji. Teraz juz nie mam czasu. Teraz biore sie za dokladne tlumaczenie szczegòlòw . Foremka jest taka jak na babke, ale bez spodu. Ciasto rozwalkowac na duzy cienki placek, foremke postawic kòlkie do dolu i zakryc cale ciastem, luzno. Luzno, bo czesc musi wejsc do szyjki foremki. Kòlko na dole wyciac. Brzegi ladnie obciac, wyròwnac. Piec foremka postawiona na kòlku. Po upieczeniu, bedzie wygladac, jak kurka - grzyb. Kawalek kòlka, z wierzchu sciac, polamac na mniejsze kawalki. Ciasto odwròcic. Dziure zapchac tymi wlasnie kawalkami ciasta. Potrzebne to jest do wbijania patyczkòw z kwiatkami. To powinno wygladac, jak maly wazonik z duza podstawka. Zrobic kwiatki, upiec, powbijac w wazon. Salatke mozna zastapic tradycyjna salatka jarzynowa. Kwiatki, to gerbery, ròzyczki, kalia, listki.... Mam nadzieje, ze troche wyjasnilam. Jak potrzeba, to jeszcze wyjasnie . Wszystko piecze sie szybko. Gdy zas ciasto rosnie, mozna wykorzystac czas na przygotowanie salatki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia, Ty Czarodziejko!
Vercia, Ty Czarodziejko! Aż nie wiem co napisać! Takiego cuda ani nie widziałam ani nie jadlam... Listę potraw mam już właściwie napisaną i zamkniętą, ale to cudo chyba jeszcze zrobię
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Veroniczko . To jest
Veroniczko . To jest arcydzieło kulinarne! Ja jednak jestem kulinarny niemowlak i zupełnie nie umiem sobie poukładać tego Twojego sposobu wykonania.. Na zdjęciach widzę upieczoną babke drożdżową, a potem nagle ona staje się piekną kompozycja kwiatową, można rzec: ikebana do zjedzenia. Dla mnie to istny cud! Żeby to pojąć, potrzebuję zbliżenia poszczególnych elementów . Kiedy to zdążyłaś wyczarować?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Piekny!
Piekny!
:)Wow tak mnie zatkało z
Wow tak mnie zatkało z podziwu ,że nie mogę głosu wydobyć :O To jest majstersztyk ozdób i wyrobów w kuchni CZAPKI Z GŁÓW i podziwiać, bo jest co!!!
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Vercia jak to Ela powiedziała
Vercia jak to Ela powiedziała "Szczęka opadła na klawiaturę" moja zrobiła to samo Cudo Buziaczki
ale nas zaskoczyłaś swoim
ale nas zaskoczyłaś swoim arcydziełem !!! cudny bukiet pozdrawiam
Wow, ale cudo jak zobaczyłam
Wow, ale cudo jak zobaczyłam zdjęcie, nie patrząc jeszcze kto dodał, to od razu wiedziałam, że Vercia takie cuda tylko u Veroniki
Woooow Verciu ale bomba
Woooow Verciu ale bomba piekne po prostu dech mi zaparło ale jesteś zdolna artystka - cudo wielkie slowa uznania buziaczki kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję