3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wiosenne medaliony ziemniaczane


Wydrukuj:
4

Składniki

Wiosenne medaliony ziemniaczane

  • Andruty / wafle -duża paczka
  • 800 g ugotowanych ziemniakňw -zinmych
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko kurze
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej -opcjonalnie

kolorowe dodatki

  • świeże liście szpinaku
  • 150-200 g żółtego sera
  • suszone pomidory osączone z zalewy -pokrojone w paski
  • 1-2 jajka roztrzepane do panierki
  • płatki kukurydziane
5

Przygotowanie

    Wiosenne medaliony ziemniaczane
  1. do naczynia włożyć mąki i ziemniaki, wymieszać 5-6 s. / obr.5

    2. dodać jako i sól i wyrobić jak na kopytka 30 s. / obr.5

    3. masę ziemniaczaną kłaść na wafle, na grubość ok 1 cm i zostawić tak na 10-20 minut, żeby wafle zmiękły

    4. na masie rozłożyć liście szpinaku, posypaćżółtym serem, położyć paski suszonych pomidorów i zwinąć rolady

    5. kroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, obtaczać w jaku i płatkach kukurydzianych i smażyć na patelni

     

  2. przed zwinięciem można oprócz pomidorów położyć plastry wędliny lub pieczonego mięsa i wtedy usmażona i podane z suróweczką mamy jako samodzielne danie 

  3. smażenie na patelni:

  4. usmażone na talerzu:

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W takiej postaci to super dodatek do dania głównego, do każdego rodzaju mięs. Na wiosnę ziemniaki nie są już takie smaczne jak jesienią, dlatego można z nich robićżne eksperymenty.




 


Nie należy się przejmować, gdy wafle podczas zwijania popękają. Po usmażeniu wcale tego nie widać


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Elu zrobiłam kotleciki

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 28, 2013 at 21:38.

    Elu zrobiłam kotleciki tmrc_emoticons.D wyszły pyszne tmrc_emoticons.D dałam tylko troszku więcej mąki ze względu na młode ziemniaki tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu daj znać, jak je zrobisz,

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2013 at 22:22.

    Alu daj znać, jak je zrobisz, czy smakowały? Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rude napisał: Elu, no i jak

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2013 at 22:21.

    Rude

    Elu, no i jak ja mam schudnąć tmrc_emoticons.;) jak tu takie pyszności???  dobrze, że mój małżonek tego nie widzi, bo już jutro musiałabym je robić, a tu jeszcze fura jedzenia została po Świętach tmrc_emoticons.)

      tmrc_emoticons.)  Kasiu, u nas też przez kilka najbliższych dni będzie po prostu wyjadanie tego co zostało po świętach  tmrc_emoticons.)  Ale najpóźniej na niedzielę zrobię już coś świeżego  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Mój mąż też bardzo lubi wszystkie ziemniaczane dania  tmrc_emoticons.D  A te madaliony po prostu znikają z talerza  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, no i jak ja mam schudnąć

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 1, 2013 at 21:22.

    Elu, no i jak ja mam schudnąć tmrc_emoticons.;) jak tu takie pyszności???  dobrze, że mój małżonek tego nie widzi, bo już jutro musiałabym je robić, a tu jeszcze fura jedzenia została po Świętach tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł!  Wypróbuję,

    Zgłoszony przez AlaP na kwietnia 1, 2013 at 21:10.

    Świetny pomysł!  tmrc_emoticons.) Wypróbuję, jak tylko powyjadamy wszystkie świąteczne pyszności  tmrc_emoticons.D  Dziękuję za pomysł i pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu dzięki   Ja bardzo

    Zgłoszony przez ElaK na marca 28, 2013 at 00:42.

    Gabrysiu dzięki  tmrc_emoticons.)  Ja bardzo lubię wymyślać, tworzyć... tyle w tym radości  tmrc_emoticons.D  A jak potem znika ze stołu to mam pewność, że warto było  tmrc_emoticons.)  A znajomym taka kolacja napewno będzie smakowała  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O rety! Czego ta Ela jeszcze

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 27, 2013 at 18:20.

    Cooking 4 Love O rety! Czego ta Ela jeszcze nie wymysli?  Pierwszy raz widzę takie danie. Kto by pomyślał? Wafle i ziemniaki! Cudnie wyglądają, nie tylko po usmażeniu. to może być świetna i tania alternatywa na gorącą kolację dla znajomych. czegoś takiego, przynajmniej moi nie jedli.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko, po Świętach czeka

    Zgłoszony przez ElaK na marca 26, 2013 at 06:46.

    Marzenko, po Świętach czeka nas niezłe ucztowanie  tmrc_emoticons.)  Dzięki konkursowi będziemy wypróbowywać wiele przepisów.  Big Smile  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, cieszę się że potrawa

    Zgłoszony przez ElaK na marca 26, 2013 at 06:44.

    Super, cieszę się że potrawa Wam się podoba  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy pomysł z tymi

    Zgłoszony przez ilonaw na marca 25, 2013 at 19:58.

    ciekawy pomysł z tymi roladkami tmrc_emoticons.;)  też wypróbuje już po świętach Cooking 1 pozdrawiam i dziękuje za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu super pomysł z tymi

    Zgłoszony przez magi1 na marca 25, 2013 at 17:17.

    Eluniu super pomysł z tymi roladkami tmrc_emoticons.D napewno są pyszne tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D pozdrawiam cieplutko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I mnie sie bardzo podoba

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 25, 2013 at 16:58.

    I mnie sie bardzo podoba Big Smile Big Smile  I ja wypròbuje po swietach, ale juz dodane do przepisòw do wypròbowania Big Smile Big Smile   Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochana masz Rację

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 25, 2013 at 15:44.

    Love Kochana masz Rację hahahahahahahah Love Love Love Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, ja też dużo

    Zgłoszony przez ElaK na marca 25, 2013 at 14:18.

    Grażynko, ja też dużo przepisów wypróbuję dopiero po Świętach bo teraz to jest po prostu niemożliwe  tmrc_emoticons.;)  i czasowo, i finansowo, i żołądek nie pomieści -a przecież mamy Wielki Post! Obrzarstwo zakazane... i miałyśmy się odchudzać  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu ja te roladki robię

    Zgłoszony przez ElaK na marca 25, 2013 at 14:16.

    Aniu ja te roladki robię często na kolację, gdy zostanie trochę ziemniaków  tmrc_emoticons.)  Robię z połowy porcji, dodaję kilka plasterków szynki do całości i ciekawa kolacja gotowa  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za punkty i

    Zgłoszony przez ElaK na marca 25, 2013 at 14:08.

    Dzięki za punkty i komentarze  tmrc_emoticons.)  Takie medaliony kilka lat temu robiła moja Mamusia, ale bez dodatków. Ja sobie o nich przypomniałam i wzbogaciłam kolorowymi dodatkami, tak dla oka i dla smaku  tmrc_emoticons.)  Polecam  tmrc_emoticons.) Można usmażyć je 1-2 dni wcześniej i potem odgrzać w piekarniku -są chrupiące jak świeże  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda bardzo ciekawie... i

    Zgłoszony przez anka25 na marca 25, 2013 at 10:41.

    Wygląda bardzo ciekawie... i gdyby patrzeć tylko na zdjęcia, to można by pomysleć, że to słodkie roladki ;o) chętnie wypróbuję tego połączenia. Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WOW :love: :love:  Elu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 25, 2013 at 10:18.

    WOW Love Love Love Love  Elu super przepis,"oczy wychodzą z orbit" tmrc_emoticons.D Big Smile Love  Przepis wyprobuję ale nie wiem kiedy tmrc_emoticons.J)  Buziaczki Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Ela jesteś

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 25, 2013 at 08:27.

    Big SmileEla jesteś niesamowita.Takiego połączenia się nie spodziewałam dodałam do wypróbowania i oceniam wcześniej za sam pomysł tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze