3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort Szwardzwaldzki


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciemne ciasto biszkoptowe
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • Nadzienie i dodatki
  • 1 słoik wiśni, kwaśnych, bez pestek (680 g)
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 60 g wiśniówki, (cherry brandy)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 1000 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 80 g wiórków czekoladowych
  • 16 wiśni kandyzowanych
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciemne ciasto biszkoptowe Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier, ubić na pianę 3min 50°C/obr. 3-4, następnie 3min/obr.3-4.
    3. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać 10s/obr.3. Zdjąć motylek. Wlać ciasto biszkoptowe do wysmarowanej masłem i oprószonej odrobiną mąki silikonowej formy do ciasta (Ø28 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30-35 minut. Umyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciemne ciasto biszkoptowe wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kruche
    4. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche, wyrobić 40s/obr.5. Rozwałkować ciasto na kształt koła (Ø 28 cm), włożyć do wysmarowanej tłuszczem silikonowej formy do ciasta (Ø 28 cm), ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut. Umyć naczynie miksujące. Pozostawić ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie i dodatki - przygotowanieciasta
    6. Kwaśne wiśnie odsączyć w koszyczku zachowując sok w osobnym naczyniu.
    7. Do naczynia miksującego wlać 250 g soku wiśniowego, dodać mąkę kukurydzianą, gotować 5 min/100°C/obr.3.
    8. Dodać 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru, wymieszać 5s/obr.3. Przelać zagęszczony sok wiśniowy do naczynia z odciśniętymi wiśniami i dokładnie wymieszać.
    9. Do naczynia miksującego wlać pozostały sok z wiśni (około 100 g), 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru do naczynia miksującego, wymieszać 5s/obr.3.
    10. Kruche ciasto położyć na paterze. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
    11. Ciemne ciasto biszkoptowe przeciąć na trzy warstwy. Pierwszą warstwę ułożyć na kruchym cieście, polać odrobiną soku z wiśni, a wierzch posmarować wiśniowym nadzieniem. Pozostałe 2 warstwy nasączyć resztą soku. Naczynie miksujące umyć, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
    12. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 500 g zimnej śmietany, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego i ubić przy obr. 3 (dopóki nie powstanie sztywna piana). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Powtórzyć tą czynność z pozostałą ilością (500 g) śmietany.
    13. Około ¼ ilości bitej śmietany rozprowadzić na warstwie wiśni, położyć drugą warstwę ciemnego ciasta biszkoptowego i rozprowadzić około 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatnią warstwę, a całe ciasto obłożyć pozostałą bitą śmietaną. Zaznaczyć 16 kawałków na cieście.
    14. Całe ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Odrobinę bitej śmietany wycisnąć na końcu każdego z 16 kawałków i przybrać kandyzowanymi wiśniami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • This cake is simple to make and quite tasty. It's...

    Zgłoszony przez weirdospeech na maja 18, 2023 at 12:24.

    This cake is simple to make and quite tasty. It's simple to slice and don because of the bottom's crumbly dough free games

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Ciasto"

    Zgłoszony przez Monia43 na lutego 21, 2022 at 21:52.

    Ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tort wyglada apetycznie dlatego skusilam sie go...

    Zgłoszony przez isiagebacz na października 29, 2018 at 07:36.

    tort wyglada apetycznie dlatego skusilam sie go zrobic. niestety jest to pierwszy tort w zyciu, ktory mi nie nie wyszedt. zarowno jak i ciasto kruche (twarde) taki i biszkopt - ledwo przekroimlam go na dwa.w z kremem wolalam juz nie kombinowac wic zrobilam wlasny.przykro mi ze musze wystawic niska ocene.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy tort szwardzwaldzki jaki jadłam ! to...

    Zgłoszony przez Harkora na lutego 22, 2018 at 11:32.

    Najlepszy tort szwardzwaldzki jaki jadłam ! to kruche ciasto jest mega smaczne!

    Uwielbiam gotować z TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tort, bardzo smaczny

    Zgłoszony przez Mika1985 na stycznia 1, 2018 at 22:30.

    Super tort, bardzo smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po tylu pozytywnych komentarzach będę piekła....

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 29, 2017 at 19:05.

    Smile po tylu pozytywnych komentarzach będę piekła. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ta bita smietana wytrzyma czy opadnie na drugi...

    Zgłoszony przez pooolcia na listopada 24, 2017 at 21:22.

    czy ta bita smietana wytrzyma czy opadnie na drugi dzien?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tort. Fakt trochę zabawy z nim było, ale...

    Zgłoszony przez maxfanka na października 3, 2017 at 08:27.

    Super tort. Fakt trochę zabawy z nim było, ale po zebranych recenzjach wiem, że było warto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz piekłam tort i jestem bardzo...

    Zgłoszony przez Halina8905 na grudnia 12, 2016 at 12:35.

    Pierwszy raz piekłam tort i jestem bardzo zadowolona bo wyszedł pyszny. Miałam tylko jeden problem. Ciemne ciasto biszkoptowe nie wyrosło mi na tyle żeby je podzielić na trzy części, ale to nic. Upiekłam drugi biszkopt i z nich miałam trzy części. Polecam bo smak idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tort, szczerze polecam

    Zgłoszony przez pawbry na września 26, 2016 at 12:05.

    Super tort, szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy trzeba piec biszkopt w

    Zgłoszony przez roni na września 16, 2016 at 16:45.

    Czy trzeba piec biszkopt w silikonowej formie? 

    I czy mozna każdy upiec oddzielnie?   tmrc_emoticons.) ale w blaszanej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez Nikusia na stycznia 23, 2016 at 19:17.

    Pyszny[[wysiwyg_imageupload:2556:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny,wyszedł poprostu

    Zgłoszony przez aniapopielarz na stycznia 6, 2016 at 21:08.

    Idealny,wyszedł poprostu przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny tort i latwy w

    Zgłoszony przez agata_77 na listopada 26, 2015 at 14:44.

    Pyszny tort i latwy w przygotowaniu. Dzieki temu,ze na spodzie jest kruche ciasto latwo sie go kroi i naklada tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny, zarówno smak,

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 21:01.

    Fantastyczny, zarówno smak, jak i wygląd. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierszy raz w życiu robiłam

    Zgłoszony przez Giguś na listopada 17, 2014 at 14:18.

    Pierszy raz w życiu robiłam torta. Udał się rewelacyjnie. Solenizantka zachwycona. Gorąco polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Upiekłam

    Zgłoszony przez sylwiast na czerwca 13, 2014 at 20:08.

    Świetny przepis! Upiekłam tort na urodziny chłopaka i nikt mi nie wierzył, że zrobiłam go sama - tak pięknie się prezentował tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny i efektowny!

    Zgłoszony przez Yaro na grudnia 10, 2011 at 15:32.

    Bardzo smaczny i efektowny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze