3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szpinakowo-"ruski" tort naleśnikowy


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto naleśnikowe -drożdżowe

  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 10 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 350 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej

farsz szpinakowo-ruski

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
  • 500 g twarogu (najlepszy krajanka; nie z wiaderka!)
  • 100 g szpinaku mrożonego odciśniętego
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej -opcjonalnie
5

Przygotowanie

    ciasto naleśnikowe
  1. masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia

    2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4

    3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut

    4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ

    5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość

    6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.

  2. farsz szpinakowo-ruski 

    1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5

    2. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4

    3. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5

  3. Sposób podania:
  4. Z usmażonych naleśników i zielonego farszu złożyć „tort”. Można go polać sosem Ajvar (robiłam jesienią w słoiki) i udekorować sałatą roszponką i rzodkiewkami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Inny sposób podania:

Na połowę każdego naleśnika nałożyć farsz, złożyć w chusteczkę i przed podaniem podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wcześniej można wysmażyć skwarki z boczku lub słoninki, zeszklić na tym cebulkę i polać zrumienione naleśniki tmrc_emoticons.) PYCHA!!!

[[wysiwyg_imageupload:473:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzięki za komentarze Cieszę

    Zgłoszony przez ElaK na września 30, 2014 at 10:46.

    Dzięki za komentarze tmrc_emoticons.) Cieszę się, że korzystacie z przepisu i smakuje Wam taka wersja podania naleśników tmrc_emoticons.) 

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna opcja wegetarianska 

    Zgłoszony przez mikulina na września 29, 2014 at 15:12.

    Świetna opcja wegetarianska  Party

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbowałam, przepyszne !

    Zgłoszony przez wisienka61 na stycznia 6, 2014 at 16:29.

    Spróbowałam, przepyszne ! dziękuję tmrc_emoticons.)

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny, jak dla mnie bardzo

    Zgłoszony przez katw na listopada 14, 2013 at 22:48.

    Świetny, jak dla mnie bardzo treściwy. Dobry i na zimno, a może i lepszy? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha  

    Zgłoszony przez fete na lipca 24, 2013 at 11:18.

    pycha


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko cieszę się, że Wam

    Zgłoszony przez ElaK na maja 21, 2013 at 22:26.

    Marzenko cieszę się, że Wam takie naleśniki smakowały. Moje dzieci też jakoś nie przepadały za szpinakiem...  tmrc_emoticons.) Ale teraz bardzo go lubią, zwłaszcza dziewczyny  Love  Dziękuję za komentarz  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu torcik pyszny wszystkim

    Zgłoszony przez magi1 na maja 20, 2013 at 21:53.

    Elu torcik pyszny tmrc_emoticons.D wszystkim bardzo smakował, nawet moim chłopakom, którzy nie "lubią" za bardzo szpinaku tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.) dziekuję za super przepis tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli chcemy, żeby warstw w

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2013 at 14:17.

    Jeżeli chcemy, żeby warstw w tym torcie było więcej, to trzeba usmażyć cieńsze naleśniki. tmrc_emoticons.)  Trzeba na patelnię nalać mniej ciasta i rozprowadzić ją po całej patelni, gdyż to ciasto jest dużo gęstsze od "normalnego" naleśnikowego i samo po patelni się nie rozpłynie.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyziak miło mi, że

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2013 at 14:14.

    Pyziak miło mi, że wypróbowałeś mój przepis a potem dodałeś komentarz  tmrc_emoticons.)  Jeżeli wolisz warstwy cieńsze to następnym razem usmażysz cieńsze naleśniki i będzie ok. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku fajny, polecam do

    Zgłoszony przez Pyziak na kwietnia 16, 2013 at 12:39.

    W smaku fajny, polecam do wypróbowania. Troszkę mi za mało naleśników wyszło i warstwy wyszły grube, ale to szczegół do poprawienia. Oby tak dalej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu moja patelnia u góry

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 15, 2013 at 23:10.

    Gabrysiu moja patelnia u góry ma średnicę 24cm ale na dole jest mniej i naleśniki mają średnicę 21,5-22cm. tmrc_emoticons.)  Z tej porcji wychodzi 8-12 szt w zależności od tego jak dużo ciasta się leje i jakie grube naleśniki się przez to usmażą.  tmrc_emoticons.)  Jaki wyjdzie tort po złożeniu widać na zdjęciach w przepisie na wariant   tmrc_emoticons.)   Daj znać, jak już zrobicie, czy Wam smakowało  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, na jakiej dużej patelni

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 15, 2013 at 11:54.

    Elu, na jakiej dużej patelni Ty smażysz te naleśniki?  Z ilu sztuk robisz ten tort? Dla ilu osób to jest danie?  Chcemy z córką go zrobić (ona jest specjalistką od smażenia naleśników), ale  brakuje nam tych informacji.. Big Smile Cooking 9

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu czytając przepis ślinka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 8, 2013 at 18:17.

    Elu czytając przepis ślinka sama leciała tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis,pierwszy raz będę robiła naleśniki drożdżowe Big Smile Pozdrawiam Big Smile Love Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super !!!!! Uwielbiamy

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 8, 2013 at 12:19.

    Super !!!!! Uwielbiamy nalesniki tmrc_emoticons.D zrobie na piatek na obiadek tmrc_emoticons.D dzieki Eluniu za przepisik. Pozdrawiam  Love

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie też pochłaniają

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 8, 2013 at 04:59.

    U mnie też pochłaniają wielkie ilości naleśników ,ta wersja na pewno się moim smakoszom spodoba Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety nie zdążyłam zrobić

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 7, 2013 at 23:51.

    Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia potrawy w wersji "tortu" bo została pożarta  Big Smile   tmrc_emoticons.)  Ale tak smakowała, że szybko powtórzę tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze