Wyślij do wydruku
Smalec z pieczarkami lub jabłkami

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Smalec z pieczarkami lub jabłkami Przepis jest nieprzetestowany
przez ElaK
utworzono: 21.03.2013 Zmieniono dnia: 21.03.2013
3

Składniki

Smalec z pieczarkami lub jabłkami

  • 300 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g słoniny pokrojonej na kawałki
  • 250 g pieczarek (lub 250 g jabłek
  • 1 kostka bulionu drobiowego wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31
9

Przygotowanie

smalec:

do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s / obr. 6; przełożyć do innego naczynia

2. do naczynia włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7s. / obr.7

3. dodać pieczarki lub jabłka, rozdrobnić 7s. / obr.3 poddusić 7 min / Varoma / obr.wsteczne 1; przełożyć do innego naczynia

4. do naczynia włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15s. / obr.10 i topić 12 min / Varoma / obr.2

zmiksować 5-15 s / obr.10, dodać boczek i dalej topić 10 min / Varoma / obr.2

6. po 5 minutach dodać pieczarki lub jabłka, kostkę, pieprz i sól

7. przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami



5

Przygotowanie

smalec:

do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s / obr. 6; przełożyć do innego naczynia

2. do naczynia włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7s. / obr.7

3. dodać pieczarki lub jabłka, rozdrobnić 7s. / obr.3 poddusić 7 min / Varoma / obr.wsteczne 1; przełożyć do innego naczynia

4. do naczynia włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15s. / obr.10 i topić 12 min / Varoma / obr.2

zmiksować 5-15 s / obr.10, dodać boczek i dalej topić 10 min / Varoma / obr.2

6. po 5 minutach dodać pieczarki lub jabłka, kostkę, pieprz i sól

7. przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami



10

Wskazówki

Do wersji z jabłkami można dodać w punkcie 6 łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej

Zamiast pieczarek lub jabłek można dodać suszone śliwki -najlepsze są wędzone (z bazarku) a nie słodkie kalifornijskie (z marketu)

11

Wskazówki

Do wersji z jabłkami można dodać w punkcie 6 łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej

Zamiast pieczarek lub jabłek można dodać suszone śliwki -najlepsze są wędzone (z bazarku) a nie słodkie kalifornijskie (z marketu)

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (1)
5
5

Uśmiech Elu dziękuję za przepis, smalec musi być pyszny Szeroki uśmiech Całus