3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik z mascarpone i orzechami włoskimi


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

polewa

  • 0,5 puszki masy kajmakowej/krówka
  • 50 g orzechów włoskich/pekan

masa sernikowa

  • 1 torebki budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół laski wanilii, wyskrobać środek ;-)
  • 70 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 750 g sera twarogowego w wiaderku do serników, im tłustszy tym lepszy np. delfiko
  • 50-100 g orzechów włoskich lub pekan, ilość w zależności od preferencji

spód

  • 90 g masła
  • 250 g ciasteczek holenderskich /typ digestive, pół daje z czekoladą, pół zwykłych (przy holenderskich)
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    polewa
  1. podgrzewam zamkniętą puszkę masy kajmakowej i smaruję górę, sypię orzechami (na zdjęciu jeszcze gwiazdkami czekoladowymi Magic stars żeby Młodej się podobało tmrc_emoticons.-) )

  2. spód i masa sernikowa
  3. - ciasteczka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego i mielimy 10 sek. obr. 10. Masło najlepiej o temp. pokojowej wrzucamy do Blokada naczynia miksującego i 1 min. temp.45 Obroty wsteczne - jeżeli będzie zimne to dłużej (tak aby była konsystencja mokrego piasku 

    wykładamy blachę posmarowaną wcześniej masłem zawartością i BARDZO mocno ugniatamy

    - orzechy mielimy  w Blokada naczynia miksującego do takiego stopnia jaki lubimy (u mnie mocno zmielone bo mam małe Dziecko ) 10 sek. obr. 10 

    - dodajemy wszystkie składniki z listy (masy serowej) w kolejności i mieszamy z kopystką (można bez z motylkiem zrobić). Miksować 2 min. obr. 4 ( do jednorodnej konsystencji) i wylewamy na spód

    Wkładamy do piekarnika na 50 min i pieczemy w 160 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 20 minut

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

u mnie tortownica 26 cm 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz