Składniki
- 1 litr mleka pełnego
- 200 ml śmietanki 30%
- sok z półtorej cytryny średniej wielkości
- pół łyżeczki soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
mleko i śmietankę wlać do naczynia TM, ustawić czas 10 min, temp.90 stopni , obroty 2.
po tym czasie zdjąć pokrywkę i przez pół godziny przestudzić mleko ( cały czas mleko pozostaje w naczyniu ). nastepnie dodać sok z cytryny i sól i całość ostudzić. w tym czasie wytrąci się serek.sitko wyłożyć gazą i wylać na nie zawartość naczynia. pod sitko podstawić garnek aby zebrać serwatkę, którą można wypić lub użyć do pieczenia bułeczek lub chleba. ja odsączam serek dosyć długo np.3 godziny.serek jest bardzo delikatny w smaku. wychodzi z tej porcjii około 400 g serka. przypomina w smaku włoski serek ricotta. polecam dla dzieci oraz do sernika. wtedy trzeba zrobić 2- 3 porcje. jeśli robię więcej porcji po podgrzaniu 1 porcji przelewam mleko z TM do innego garnka i robię następną porcję. jest przy tym trochą pracy ale takiego serka nigdzie nie kupimy. chyba, ze oryginalny włoski serek ricotta.w moim mieście nie można go kupić.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobiłam, wyszedł super,
Robiłam, wyszedł super, chociaz dalam trochę mniej śmietanki i sok z 1 cytryny. Delikatny w smaku, o idealnie kremowej konsystencji. Rewelacyjna baza pod dowolny serek smakowy. Wykonanie bardzo proste....Polecam.
robil ktos?
robil ktos?