3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rafaello


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mleka
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g margaryny, do pieczenia
  • 1 opakowanie krakersów (24 szt.)
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.

    2. Do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, wsypać cukier, 100 g wiórków, żółtka, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, gotować 13 min/90ºC/obr. 1.

    3. Dodać margarynę, podgrzać 4 min/80ºC/obr. 2.

    4. Prostokątne naczynie (15x20 cm) wyłożyć krakersami, na nie wylać połowę masy, przełożyć krakersami, wylać drugą połowę masy, wierzch posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny deser! Cały dzień chodziło za mną...

    Zgłoszony przez Jolixx na lipca 3, 2021 at 20:36.

    Świetny deser! Cały dzień chodziło za mną coś słodkiego tmrc_emoticons.) Zrobiłam pierwszy raz i wyszło pysznie. Zamiast cukru dałam erytrytol (140g), zamiast margaryny - masło, a na spod biszkopty (miałam pod ręką). Dodaję do ulubionych przepisów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak kupiłam termomiks 10 lat temu, to robiłam...

    Zgłoszony przez Budiwo na kwietnia 10, 2021 at 11:28.

    Jak kupiłam termomiks 10 lat temu, to robiłam ten przysmak co niedzielę, potem nam się znudziło. Wczoraj zaproponowali domownicy rafaelo i znowu stwierdzili, że będziemy je jedli częściej. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy masa powinna tak wyglądać ? Co zrobiłam...

    Zgłoszony przez madzi00sia na grudnia 4, 2020 at 18:57.

    Czy masa powinna tak wyglądać ? Co zrobiłam źle??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobione i jedzone już dzisiaj jest...

    Zgłoszony przez nadynowska na lutego 1, 2020 at 14:03.

    Ciasto zrobione i jedzone już dzisiaj jest PRZEPYSZNE tmrc_emoticons.) nic nie zmieniłam w przepisie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moim zdaniem 160gr cukru to zdecydowanie za duzo ....

    Zgłoszony przez Igaszczepka na stycznia 22, 2020 at 10:46.

    Moim zdaniem 160gr cukru to zdecydowanie za duzo . Dalam 110 i jest bardzo slodki . W pierwszym zapomnialam dac jajek i tez wyszedl pyszny! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może z miodem zamiast cukru to osłodzić albo...

    Zgłoszony przez thelukas0001 na sierpnia 5, 2019 at 23:14.

    Może z miodem zamiast cukru to osłodzić albo słodzikiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto! ❤️ Zamiast krakersów...

    Zgłoszony przez anka.pw na kwietnia 25, 2019 at 23:14.

    Rewelacyjne ciasto! ❤️ Zamiast krakersów dałam półsłodkie herbatniki holenderskie i wyszło ekstra 😄

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciasto, świetny przepis!

    Zgłoszony przez agnieszkabukowska na grudnia 14, 2018 at 13:08.

    Przepyszne ciasto, świetny przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam drugi raz jakie dobre najeść się nie...

    Zgłoszony przez henrietta na lutego 1, 2018 at 11:58.

    Zrobiłam drugi raz jakie dobre najeść się nie mogę! Zamiast cukru dodałam ksylitol - zawsze mniej kalorii!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny! Dałam mniej mleka i wiecej kokosu....

    Zgłoszony przez henrietta na stycznia 17, 2018 at 11:56.

    Przepyszny! Dałam mniej mleka i wiecej kokosu. Wyszedł gęsty, a smak naprawdę identyczny z oryginałem!!. Szczerze polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne!!!! Wychodzi wspaniałe moja sugestia-...

    Zgłoszony przez Aniajaz na grudnia 23, 2017 at 16:47.

    Przepyszne!!!! Wychodzi wspaniałe tmrc_emoticons.) moja sugestia- jeśli ciacho robimy na słonych krakersach- ilość cukru jest ok, jeśli na herbatnikach- trzeba zmniejszyć tmrc_emoticons.) dodaje też pol kostki masła, nie całą ❤️❤️ Aaa i łyżki z mąką czubate- wtedy konsystencja jest idealna ❤️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajna alternatywa na coś słodkiego gdy...

    Zgłoszony przez jamajama na listopada 8, 2017 at 14:14.

    Bardzo fajna alternatywa na coś słodkiego gdy nie chce się piec. Dałam mniej cukru i masła. Włożyłam do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.przez noc stało w chłodzie. Smaczne i dobrze się kroi. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto porażka! Robiłam wa razy i oba nie...

    Zgłoszony przez kartuszka na września 4, 2017 at 12:33.

    Ciasto porażka! Robiłam wa razy i oba nie wyszły zupełnie.Ciasto pływa.
    Nie rozumiem tych 5 gwiazdek. CHyba przepis oceniały osoby, które dopiero mają zamiar go zrobić, bo nie wierzę, że 9/10 osobom to ciasto wychodzi. Za pierwszym razem dałam ciut mniej cukru i myślałam, że to przez to ciasto nie wyszło. Za drugim razem robułam ściśle wg przepisu i... klapa. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto proste szybkie i smaczne Roacutewnie...

    Zgłoszony przez maxfanka na maja 7, 2017 at 23:25.

    Ciasto proste, szybkie i smaczne. Również zamiast margaryny użuwam masła. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze!

    Zgłoszony przez reddress na lutego 15, 2017 at 15:45.

    Najlepsze!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam kilka razy, w tym z masłem zamiast...

    Zgłoszony przez kota7 na lutego 8, 2017 at 22:32.

    robiłam kilka razy, w tym z masłem zamiast margaryny oraz z mąką kokosową zamiast pszennej, której unikam - jest to absolutnie najlepszy wariant jak dla mnie. Dodatkowo wszystkie łyżki w przepisie polecam dawać kopiaste - wtedy wychodzi idealna konsystencja tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super!

    Zgłoszony przez malgorzata90 na grudnia 25, 2016 at 19:27.

    super! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z małymi modyfikacjami ciasto wychodzi pyszne....

    Zgłoszony przez _Kokosanka na grudnia 10, 2016 at 12:26.

    Z małymi modyfikacjami ciasto wychodzi pyszne.

    Ja daję:

    150g masła (ilość margaryny w przepisie jest zabójcza tmrc_emoticons.;))

    100g cukru

    Herbatniki maślane

    dodatkowo do środka całe obrane migdały.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka 5 gwiazdek

    Zgłoszony przez Marzena2374 na grudnia 7, 2016 at 18:08.

    pychotka 5 gwiazdek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto. polecam

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 26, 2016 at 20:19.

    Pyszne ciasto. polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo szybkie i pyszne ciacho, wszyscy...

    Zgłoszony przez Magdalena31 na października 30, 2016 at 14:02.

    Bardzo szybkie i pyszne ciacho, wszyscy zadowoleni. Zniknęło blyskawicznie, mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super... Goście na urodzinach

    Zgłoszony przez asia2372 na października 16, 2016 at 14:04.

    Super... Goście na urodzinach byli bardzo zachwyceni oto tym ciastem... mam nadzieje że jeszcze nie raz go zrobie...tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super ale dałam 100 g

    Zgłoszony przez tera83 na października 8, 2016 at 00:48.

    Ciasto super ale dałam 100 g cukru, herbatniki bezglutenowe i czas skróciłam odpowiednio wg innego przepisu w pierwszej kolejności do 8min/70 st./obr.3 a po dodaniu margaryny 2min/70 st./obr.4 i wyszło też super tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł rewelacyjnie !  na

    Zgłoszony przez aizuz na lipca 15, 2016 at 22:45.

    wyszedł rewelacyjnie !  na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie w domu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne!! Ja dałam

    Zgłoszony przez olafra na maja 29, 2016 at 22:35.

    Ciasto przepyszne!! tmrc_emoticons.)

    Ja dałam masło zamiast margaryny (probowalam tez z polowy kostki masła i tez super wyszło). Mąkę pszenną można zamienic na zytnia (typ 720) tmrc_emoticons.)

    Krakersy można zamienic na herbatniki, ale ten słony smak fajnie komponuje ze słodkościa ciastatmrc_emoticons.) 

    moim zdaniem podana ilosc cukru jest za duza, polecam dac mniejtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, daję troszkę

    Zgłoszony przez Masełko na kwietnia 11, 2016 at 15:03.

    Bardzo dobre, daję troszkę mniej cukru i zamiast mąkami zagęszczam kleikiem ryżowym, bo moje dziecko też je lubi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, jednak

    Zgłoszony przez maggog na marca 6, 2016 at 12:39.

    Przepis rewelacyjny, jednak zmodyfikowałam go odrobinę. Dodalam 2 tabliczki białej czekolady połamane w kosteczki i zmniejszyłam ilość margaryny do 180 g. Wyszło przepysznie tmrc_emoticons.) 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre  Na

    Zgłoszony przez Niesia1989 na lutego 20, 2016 at 12:21.

    Ciasto bardzo dobre  tmrc_emoticons.) Na pewno jeszcze je zrobię   tmrc_emoticons.) ale spróbuję z mniejszą ilością margaryny. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowite, dziękuję 

    Zgłoszony przez Angel Ica na grudnia 28, 2015 at 13:51.

    Smakowite, dziękuję 

    Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka. Zniknął na Święta

    Zgłoszony przez MartaG1986 na grudnia 25, 2015 at 15:29.

    Pychotka. Zniknął na Święta błyskawicznie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super! najbardziej lubię

    Zgłoszony przez aleksandra_rybak na września 27, 2015 at 06:27.

    super! najbardziej lubię przepisy proste i smaczne i robi furorę wśrod znajomych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne! Jedna blacha nie

    Zgłoszony przez kidzia na sierpnia 28, 2015 at 22:01.

    Przepyszne! Jedna blacha nie wystarczyla. Od razu robic dwie tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło  pyszne. Użyłam 2

    Zgłoszony przez Mirona na stycznia 31, 2015 at 18:12.

    Wyszło  pyszne. Użyłam 2 duże  paczki krakersów i mase podzieliłam na 3 wiec wyszły 3 warstwy. Wierzchnią warstwę posypałam prażonymi na patelni wiórkami  kokosowymi. W pół  godziny zniknęło  pół  ciasta a starszy syn powiedział, że nigdy tak dobrego ciasta nie jadł. tmrc_emoticons.)

     

    Masę jeszcze ciepłą wykładałam na krakersy i po dwóch  godzinach na dworze (jakieś 2 st. C) ciasto było miękkie.

    Nic się nie rozlewało.

     

     

    Dziękuję za przepis!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło jak zwykle, smaczne.

    Zgłoszony przez Arek-Olsztyn na czerwca 7, 2014 at 12:41.

    Wyszło jak zwykle, smaczne. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło tak jak miało wyjść.

    Zgłoszony przez Madziuniek na kwietnia 13, 2014 at 11:30.

    Wyszło tak jak miało wyjść. Super! Po dwóch godzinach nie rozlatywało się i nadawało sie do jedzenia tmrc_emoticons.) Słowem - PYCHA!! POLECAM!!!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A dla mnie było to zbyt

    Zgłoszony przez Atenka na września 15, 2012 at 16:02.

    A dla mnie było to zbyt ciężkie ciasto. Miałam wrażenie, że jem same masło przełożone krakersami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krakersy świetnie balansują

    Zgłoszony przez Mixi na maja 3, 2011 at 15:42.

    Krakersy świetnie balansują słodycz Rafaello, dlatego polecam je użyć w tym przepisie tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze raz zadam pytanie

    Zgłoszony przez arabelcia na maja 2, 2011 at 13:56.

    jeszcze raz zadam pytanie krakersy słone mają byc??? czy można petitki dac???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy krakersy mają być słone

    Zgłoszony przez marta22 na kwietnia 28, 2011 at 18:14.

    czy krakersy mają być słone do ciastatmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka !!!!!!!!!! pomimo że

    Zgłoszony przez karol--ina na kwietnia 28, 2011 at 13:19.

    pychotka !!!!!!!!!! pomimo że dałam 3 warstwy krakersów i zostawiłam na 24 h w lodówce, to moje ciasto jakoś się rozpadało, ale i tak je uwielbiam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bossskie!!!! 

    Zgłoszony przez libelle na stycznia 18, 2011 at 20:40.

    Ciasto bossskie!!!!  Zajadaliśmy się nim w święta a teraz mąż zabiera je do pracy. Ciasto zrobiłam tak jak w przepisie, ale nie ruszałam go przez 24h i krakersy spokojnie wciągnęły wilgoć więc kroiło się bardzo łanie, nie rozpływało się a dałam 2 warstwy krakersów.  W ramach ulepszenia poukładaliśmy kulki rafaello na wierzchu i dopiero posypaliśmy kokosem - wygląda super.  POLECAM !!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! bardzo pyszne

    Zgłoszony przez skwarka84 na grudnia 5, 2010 at 12:51.

    Polecam! bardzo pyszne ciasto, goście się zajadali, co najważniejsze szybko się robi. jedyny minus że rozpływa się jak na zdjęciu a zrobiłam 3 warstwy krakersów zamiast 2. dopiero na drugi dzień krojąc ciasto było bardziej zwarte bo krakersy wciągneły wilgoć. ale w smaku super!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze