3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik toruński


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 0,5 litra miodu
  • 150 g cukru
  • 1000 g mąki
  • 0,1 litra rumu
  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 1 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, (głównie cynamon, goździki, kardamon)
5

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Miód, cukier, masło, skórkę z cytryny i przyprawy korzenne podgrzewamy 1min 30s/90°C/obr. 2. Zostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu.

    Dodajemy sok z cytryny, rum, jajka, sodę, włączamy na około 3min/obr. 2 i po upływie minuty zaczynamy stopniowo wsypywać przez otwór mąkę. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto 1min 30s/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    Ponownie chłodzimy (najlepiej nie w lodówce), po kilku godzinach masa jest zwarta i plastyczna. Wyjmujemy kopystką i wykładamy na blachę - jedną dużą "piekarnikową" lub dwie normalne blachy na ciasto.
    Pieczemy w ok. 150 stopniach przez 1-1,5h.

     

     

     

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wbrew pozorom piernik też pieczemy do tzw. suchego patyczka - mimo zawartości miodu ciasto nie powinno się wcale lepić.

Piernik jest najlepszy po upływie 4-5 dni. Można go polać gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy